از دیرباز زندگی انسان ها وابسته به زمین بوده است. اراضی ملی به سازمان منابع طبیعی، سازمان محیط زیست و دولت تعلق پیدا میکند. تا به حال پروندههای بسیاری با موضوعیت ملی بودن یا نبودن یک زمین در بخشهای مختلف کشور مطرح شده است. تعداد زیادی از زمینهایی که متعلق به افراد بوده است، پس از اثبات ملی بودن، از تعلق و مالکیت آنها خارج شده و به دولت یا سازمان جنگلداری تعلق گرفته است.
برای اشنایی با انواع زمین به مقاله انواع زمین در قانون مراجعه کنید.
موارد مشابه:
اثبات مالکیت اراضی ملی
دعاوی منابع طبیعی
نمونه دادخواست اعتراض به تشخیص اراضی ملی
دعاوی اراضی ملی
عناوین مقاله:
اراضی ملی چیست
انواع اراضی ملی
تشخیص ملی بودن اراضی
انواع مرجع رسیدگی به دعاوی اراضی ملی: کمیسیون ماده 20- کمیسیون ماده 56_ تفاوت دو کمیسیون
برای اشنایی با انواع اراضی ملی و اراضی منابع طبیعی همچنین دعاوی مربوط به انها و مرجع رسیدگی به دعاوی اراضی ملی با ما همراه باشید.
زمینهایی که هنوز بدون دخالت انسان فرم ابتدایی و طبیعی خود را حفظ کردهاند، در شمار زمینهای ملی قرار میگیرند. اما به محض آنکه روی زمینی فعالیتهای کشاورزی و غیره صورت گرفته باشد، به آن زمین در اصطلاح زمین احیا شده گفته میشود.
در یک تقسیم بندی بسته به این که اراضی ملی، داخل یا خارج از محدوده شهرها واقع شده باشند به دو دسته تقسیم می گردند:
کمیسیون ماده ۵۶ منابع طبیعی تنها مرجع رسمی برای تشخیص ملی بودن اراضی می باشد. در صورتی که زمینی طبق این ماده کمیسیون در شمار اراضی ملی شناخته شود، آن ملک یا زمین از اختیار فرد خارج شده و جزء املاک دولتی قرار میگیرد. برای اعتراض به این رای میبایست به کمیسیون ماده واحده مستقر در اداره منابع طبیعی رجوع کرد و در صورتی که در این مرحله اختلاف حل نشود، باید به دادگستری به عنوان محل اختلاف نهایی مراجه شود.
الف) کمیسیون ماده 20
در تصویب نامه قانونی ملی شدن جنگلهای کشور، از شیوه تشخیص اراضی ملی و منابع طبیعی و همچنین نحوه اعتراض به آن صحبتی نشده است. اما دولت جهت اجرای هر چه سریعتر قانون ملی شدن ثبت جنگلها و همچنین جلوگیری از تخریب اراضی ملی، در ماده 20 آئین نامه اجرایی (مصوب 6/6/1362) ضمن تعیین جنگلدار به عنوان فرد ممیز اراضی ملی از مستثنیات ، مرجعی را هم برای رسیدگی به اعتراضات اشخاص نسبت به تشخیص جنگلدار پیش بینی کرده بود اما در خصوص نحوه و چگونگی تشکیل جلسات کمیسیون ماده 20 حکمی مقرر نگردیده بود. بنابراین مشاهده می شود این کمیسیون دارای ایرادات فراوانی بوده است. کمیسیون ماده 56 تا حدود زیادی از نقایص و ایرادات کمیسیون ماده 20 را بر طرف نمود.
ب) کمیسیون ماده 56
تصور کنید که یک زمین جزء اراضی ملی تشخیص داده میشود؛ اکنون در صورتی که این زمین قبلا در مالکیت شخص حقیقی یا حقوق بوده باشد، سند مالکیت باطل میشود و زمین در اختیار دولت قرار خواهد گرفت. در این مرحله فرد حقیقی باید اعتراض خود را به کمیسیون ماده واحده مستقر در اداره منابع ارجاع داده و اگر اختلاف حل نشود، میتوان موضوع را به دادگستری انتقال داد.
اعضای این کمیسیون شامل: فرماندار، رئیس دادگستری ، رئیس ثبت و دو نفر از وزارت کشاورزی و سر جنگلبانی میباشند.
تنها یک مورد دقیقا مطابق کمیسیون ماده 20 در کمیسیون ماده 56 نیز تکرار گردید و آن هم یک مرحله ای بودن رسیدگی و عدم قابلیت اعتراض به آراء صادره از این کمسیون است.
و سخن اخر
سپاس از شما که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. با مفهوم اراضی ملی و همچنین با نحوه رسیدگی به دعاوی و پیگیری های اراضی ملی و منابع طبیعی آشنا شدید. وکیل متخصص امور اراضی با استفاده از تجارب چندین ساله خویش می تواند این مشکلات را پیگیری کند. اگر به دنبال وکیل خوب در این زمینه هستید کافیست با موسسه داوری حقوقی تحکیم غیاث تماس گرفته و در کمترین زمان وکیل مورد نظر خود را پیدا کنید.
شما میتوانید هر گونه نظرات، سوالات و یا تجربیات خود را در مورد موضوع اراضی ملی با ما مطرح کنید. اگر شما هم از این مقاله رضایت کافی را داشتید خوشحال میشویم این مطلب را با اطرافیانتان به اشتراک بگذارید و ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
مقالات مرتبط: