حتما تا امروز از اینجا و آنجا دست کم یک بار نام زمین یا اراضی یا تقسیم بندی اراضی به گوشتان خورده است. اگر زمینی دارید ولی دقیقا نمیدانید که این زمین در دسته کدام اراضی است و چه کاربرد هایی دارد و یا اگر به طور کلی با ماهیت آن آشنا هستید و میخواهید یک قدم فراتر گذاشته و به کلیه ی جوانب استفاده از آن مسلط شوید، مقاله انواع زمین در قانون مخصوص شماست. از شما دعوت میکنیم که در ادامه ی مقاله انوع اراضی با تحکیم غیاث همراه شوید.
موارد مشابه:
تفاوت قانون زمین شهری و اراضی شهری
مالکیت زمین بایر
زمین بایر چیست
حکم زمین بایر
انواع اراضی
انواع زمین
اراضی جمع ارض است که در فارسی به آن زمین گفته می شود. امروزه به دلیل افزایش بیش از حد بهای اموال غیر منقول و به منظور حمایت از اموال و داراییهای اشخاص حقیقی و حقوقی و با هدف حراست از حریم مالکیت ، آشنایی با انواع اراضی، حقوق ناشی از مالکیت بر اراضی و نیز قوانین حاکم هنگام معاملات ضروری می باشد. در این قسمت از مقالات تحکیم غیاث انواع زمین در قانون (انواع اراضی) و تعریف هر کدام را برای شما ذکر کرده ایم.
انواع اراضی یا تقسیم بندی اراضی یا انواع زمین در قانون به دسته های زیر تقسیم می شوند.
اراضی دارای ساختمان و تاسیسات و دیوارکشی متناسب با ملک و یا املاکی که باغ یا زراعی باشد، دایر می گویند. به عبارت دیگر در برخی از قوانین مربوط به اراضی شهری، اراضی دایر را زمینهایی مینامند که آن را احیا و آباد کردهاند و در حال حاضر دایر و مستمر مورد بهره برداری قرار گرفته است.
زمین بایردر فقه به زمینهای «موات عرضی یا بالعرض» معروفند نیز در قانون مدنی تعریفی ارائه نگردیده ولی ماده4 قانون زمین شهری، اراضی بایر شهری را این گونه تعریف کرده است: زمینهایی که سابقه عمران و احیاء داشته و به تدریج به حالت موات برگشته اعم از آنکه صاحب مشخصی داشته و یا نداشته باشد به عبارت دیگر به اراضی فاقد ساختمان و تاسیسات می گویند که سابقه دایر بودن را داشته اند به عبارت دیگر زمینهایی که سابقه احیا دارد ولی به علت اعراض یا عدم بهرهبرداری بدون عذر موجه مدت 5 سال متوالی متروک مانده یا بماند.
برای اطلاع بیشتر درباره این نوع زمین به مقاله زمین های بایر مراجعه کنید.
زمین موات در فقه به زمینهای موات بالذات نیز شهرت دارند. در مورد این نوع زمین نیز به طور اختصاصی در قانون مدنی تعریفی ارائه نگردیده ولی در قسمت انتهایی ماده27 ماده قانون مدنی اراضی موات زمینهایی تعریف شده اندکه «معطل افتاده و آبادی و کشت و زرع در آنها نباشد. با دقت در تعریف مذکور ملاحظه می نماییم که تعریف مناسبی از زمین موات ارائه نگردیده است. زیرا بر اساس این تعریف زمینهایی که قبلا دایر بوده ولی به علتی فعلاً معطل افتاده نیز موات محسوب می گردد. در حالی که همانطور که در تعریف زمین بایر ملاحظه کردیم این گونه زمینها جزء زمینهای بایر محسوب می گردند نه موات.
اما در ماده سه قانون زمین شهری مصوب سال1366 متن ماده مذکور به شرح ذیل می باشد: «زمینهایی است که سابقه عمران و احیاء نداشته باشد». گویا این تعریف با تمام کوتاهی و اختصار کاملترین تعریف را ارائه می دهد.
برای اطلاع بیشتر درباره زمین های موات به مقاله دعاوی موات مراجعه کنید.
زمین های متصل به خط فاصل بین آب دریا و خشکی که از طرف خشکی به ارضی آباد شده محدود است. اراضی ساحلی روشن ترین نمونه اراضی موات است.
کلیه زمینهایی است که به نام دولت بوده یا در جریان ثبت به نام دولت است و همچنین کلیه اراضی ملی شده و مواتی که طبق قوانین مصوب و آرا کمیسیونهای مربوطه متعلق به وزارت مسکن و شهرسازی است اعم از این که به نام دولت ثبت شده یا نشده باشد.
اراضی تحت پوشش جنگلهای طبیعی و دستکاشت و مراتع و بیشههای طبیعی، نهالستانهای دولتی و زمینهایی که به نحوی از انحا در رژیم سابق ملی اعلام شده است.
زمینی است اعم از کوه و دامنه یا زمین مسطح که در فصل چرا دارای پوششی از نباتات علوفهای خودرو بوده.
زمین دایری است که به صورت متناوب طبق عرف آن محل برای دوره معینی بدون کشت بماند.
زمین هایی که در آن ها آثار جنگل از قبیل نهال یا کنده درختان جنگلی به طور گروهی یا پراکنده وجود داشته باشد.
اراضی آباد دشمن که از راه به کار بردن نیروهای جنگی به دستور رئیس حکومت به چنگ مسلمانان افتاده باشد پس از اخراج خمس آن اراضی خراج نامیده می شود و متعلق به عموم ملت اسلام است. خواه در تاریخ فتح آن اراضی زنده باشند خواه بعد به دنیا آیند و عین آن زمین هاغیرقابل انتقال است و قابل افراز نمی باشد و بهره آن ها صرف نیازمندی های عمومی میشود.
زمین هایی که در شهر واقع شده باشد هر چند که در آن ها زراعت شود این اراضی مشمول قانون اصلاحات ارضی نیست ولی از لحاظ روابط مالک و زارع تابع مقررات اصلاحات ارضی می باشد. با توجه به تقسیم بندی که این قانون نسبت به اراضی موجود در محدوده شهرها و شهرک ها ارایه شد درخصوص مالکیت این اراضی در زمین شهری قانون تعیین شده است.
در برخی از دهات مقداری از اراضی اطراف را اهالی روستا به کمک هم و به طور جمعی احیاء می نمایند و چون آب رودخانه به همه ی این قسم زمین ها نمی رسد هر سال به قرعه بعضی از اهالی ده آن قسمت از این اراضی را که آب به آن می رسد کشت می کنند. این زمین ها با اراضی مواتی که حریم روستا را تشکیل میدهند فرق دارد و ملک اهل روستا محسوب است و نوعی از اراضی مشاع اهالی روستا را تشکیل می دهد.
و سخن اخر
سپاس از شما که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله تفاوت های انواع زمین از نظر حقوقی (موات، بایر و دایر و...) پی بردید. وکیل متخصص امور اراضی با استفاده از تجارب چندین ساله خویش می تواند این مشکلات را پیگیری کند. اگر به دنبال وکیل خوب در این زمینه هستید کافیست با موسسه داوری حقوقی تحکیم غیاث تماس گرفته و در کمترین زمان وکیل مورد نظر خود را پیدا کنید.
شما میتوانید هر گونه نظرات، سوالات و یا تجربیات خود را در مورد موضوع انواع اراضی با ما مطرح کنید. اگر شما هم از این مقاله رضایت کافی را داشتید خوشحال میشویم این مطلب را با اطرافیانتان به اشتراک بگذارید و ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
مقالات مرتبط: