• خانه
  • موسسه حقوقی
  • استرداد جهیزیه هنگام دریافت طلاق و مهریه

استرداد جهیزیه هنگام دریافت طلاق و مهریه

  • 1153
  • 2022-03-01 18:31:56

استرداد جهیزیه

همانطور که میدانید به وسایل و اسبابی که زن زمان ازدواج با خود به منزل شوهر میبرد جهیزیه میگویند. وظیفه تهیه اسباب زندگی بر عهده مرد میباشد و زن در این امر هیچ وظیفه ای ندارد. به همین دلیل در هر زمانی زن میتواند با اختیار کردن یک وکیل طلاق و مهریه تقاضای استرداد جهیزیه را ارائه نماید. موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث یکی از جمله موسسه حقوقی در شیراز میباشد که با جمع آوری وکلای خبره در امور حقوقی راهنمای شماست. 

 

معنای استرداد جهیزیه

طبق عرف جامعه، زن، هنگام ازدواج وسایلی را تحت عنوان جهیزیه، برای شروع زندگی با خود به خانه شوهر میبرد. بر اساس قوانین مطرح شده این امر یعنی تهیه وسایل زندگی بر عهده شوهر میباشد و زن در قبال تهیه این اسباب، وظیفه ای ندارد. هنگام دریافت طلاق و مهریه زن، این وسایل باید به صورت کامل از سمت زوج به زوجه بازگردانده شود. به این امر استرداد جهیزیه گفته میشود.

 

راه های استرداد جهیزیه

از روش های مختلفی میتوان درخواست استرداد جهیزیه را ارائه داد. این روش ها عبارت اند از:

  1. از طریق توافق طرفین
  2. از طریق سیاهه جهیزیه
  3. از طریق شهادت شهود

 

سیاهه در استرداد جهیزیه

هنگام ازدواج، خانواده زوجه معمولا لیستی از اقلام جهیزیه به همراه قیمت و مشخصات کامل آنها تهیه میکنند و به امضای شوهر و شاهدان می رسانند. در قانون به این لیست سیاهه گفته میشود. در زمان طلاق، زن میتواند با ارائه این لیست به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراحل قانونی استرداد جهیزیه را به راحتی طی نماید. گاهی در لیست اقلام جهیزیه مواردی که شوهر نیز تهیه کرده، نوشته میشود. در این مواقع اگر مرد ثابت کند  اقلامی را خودش تهیه کرده، از استرداد آنها منع خواهد شد.

 

درخواست طلاهای زن همراه با استرداد جهیزیه

گاهی بعضی از خانواده ها طلاهای زن را هنگام ازدواج بین اقلام جهیزیه در سیاهه ذکر میکنند. اما نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که جهیزیه فقط شامل اسباب زندگی میباشد. بنابراین طلاها حتی اگر در بین اقلام جهیزیه آورده شوند جزء لیست محسوب نمیشود و مرد موظف به برگرداندن آنها نیست.

 

مدت زمان استرداد جهیزیه

مراحل استردادجهیزیه معمولا ساده خواهد بود. زوجه با ارائه دادخواست خود به دادگاه میتواند فرایند استرداد جهیزیه را پیگیری نماید. وکیل و موکل با طی کردن مراحل قانونی این امر، ظرف مدت یک تا سه ماه میتوانند استردادجهیزیه را انجام دهند. این مدت زمان از زمان ارائه دادخواست تا زمان دریافت جهیزیه در نظر گرفته شده است. کوتاه یا طولانی تر شدن این موضوع بستگی به وکیل و موکل نیز دارد. هرچقدر آشنایی شما با قانون بیشتر باشد مراحل سریع تر طی خواهد شد.

 

نحوه استرداد جهیزیه

مبحث استرداد جهیزیه زمانی مطرح میشود که زندگی مشترک زوجین به اتمام رسیده است. برای این کار زوجه ابتدا باید دادخواست خود را به کمک یک وکیل تنظیم نموده و آنرا به شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده ارائه دهد. درصورت داشتن سیاهه جهیزیه این امر به راحتی امکان پذیر میباشد. در غیراینصورت زوجه باید شاهدانی را معرفی کند تا دادگاه با بررسی آنها رأی مربوطه را صادر نماید. ارائه فاکتور وسایل به دادگاه نیز برای استرداد جهیزیه کفایت میکند.

 

 

استرداد جهیزیه از سمت مرد

گاهی درخواست استرداد جهیزیه توسط مرد ارائه میشود. به عبارتی ممکن است مرد با ارائه دادخواست اعلام دارد که قصد برگرداندن جهیزیه را دارد. در این مواقع اگر زوجه جهیزیه را قبول یا دریافت نکند دادگاه کل جهیزیه را به فردی امین واگذار میکند.

 اگر میخواهید مراحل استرداد جهیزیه به سرعت و به راحتی طی شود موسسه داوری تحکیم غیاث، بهترین موسسه حقوقی در شیراز میباشد که با در اختیار داشتن بهترین وکلا و داوران میتواند در این زمینه شما را راهنمایی کند. 

 

استرداد جهیزیه در طلاق توافقی

همانطور که قبلا در مقاله طلاق توافقی گفتیم. زن و مرد هنگام جدایی از طریق طلاق توافقی، بر سر تمام مسائل از جمله حضانت فرزندان، جهیزیه، مهریه و دیگر موارد باهم توافق میکنند. برای استرداد جهیزیه در طلاق توافقی، زن با ارائه سیاهه جهیزیه یا معرفی شهود جهیزیه خود را دریافت میکند. اما در طلاق توافقی استرداد جهیزیه بصورت توافق بین طرفین مطرح میشود سپس توافقات خود را به دادگاه اعلام میکنند. به منظور دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله طلاق توافقی مراجعه کنید.

 

دریافت خسارت های وارده بر جهیزیه

سوالی که عموما مطرح میشود این است که اگر به وسایل منزل خسارتی وارد شده باشد مرد باید هزینه خسارت را پرداخت کند؟ در جواب باید گفت که مرد در طول زندگی به عنوان امین شناخته شده  و اسباب زندگی نیز دست او امانت است. طبق قانون فرد امین مسئولیتی بابت پرداخت خسارت وسایل برعهده ندارد. زمانی که مرد به صورت عمدی به وسایل خسارت وارد کرده باشد یا به طریقی باعث خرابی یا ایجاد نقص در آنها شده باشد، زن میتواند خسارت را از وی دریافت کند.

 

نکته: در مواردی که مرد بدون اجازه زوجه، وسایل متعلق به همسر خود را از منزل خارج کند دادگاه حکم  پرداخت خسارت برای وی صادر میکند.

 

بردن جهیزیه بدون اجازه همسر

همانطور که گفتیم زن مالک جهیزیه ای است که با خود به خانه شوهر آورده است. بنابراین این حق را دارد هر زمان که بخواهد جهیزیه را از مرد پس بگیرد یا آنها را از منزل خارج کند. برای استرداد و خارج کردن وسایل از منزل زن نیازی به اجازه مرد ندارد.

 

استرداد جهیزیه قبل از طلاق

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد زن در قبال تهیه وسایل زندگی وظیفه ای ندارد. اما ممکن است در طول زندگی یا ابتدای ازدواج وسایلی را به خانه شوهر بیاورد. در این صورت هر زمان که بخواهد میتواند درخواست استرداد جهیزیه را از همسر خود داشته باشد. بنابراین استرداد جهیزیه صرفا در طلاق انجام نمیپذیرد و در طول زندگی نیز این امکان برای زن فراهم است.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله تقاضای طلاق و مهریه مراجعه کنید.

 

 میزان هزینه های استرداد جهیزیه

جهیزیه متعلق به زوجه میباشد و برای زوج به عنوان امانت است. بنابراین پس از جدایی زوجین، مرد باید امانت زن را به او برگرداند. هزینه های استرداد جهیزیه برعهده زوج میباشد. هر چند که استرداد جهیزیه، هزینه چندانی ندارد اما هزینه هایی شامل بسته بندی و جمع آوری همچنین حمل و جا به جایی آن را  مرد باید بپردازد. طبق قانون هزینه استرداد به اندازه سه و نیم درصد ارزش کل جهیزیه میباشد که باید به دستگاه قضا پرداخت شود.

 

مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه

به منظور انجام پیگیری قضایی برای استردادجهیزیه مدارک زیر مورد نیاز میباشد.
 

  • لیست کامل جهیزیه (سیاهه)
     
  • شهادت چند فرد در صورت عدم وجود سیاهه
     
  • مشخصات کامل زن (خواهان)
     
  • مشخصات کامل مرد (خوانده)
     
  • اصل یا کپی برابر اصل سند ازدواج زوجین

 

اعتراض به حکم استرداد جهیزیه

حکم استرداد جهیزیه توسط دادگاه صادر میشود. بعد از صدور حکم امکان اعتراض برای زن و مرد وجود دارد. برای مثال زمانی که مرد جایگزینی برای برخی از وسایل منزل تهیه کرده باشد اما زن آنها را نیز به عنوان لیت جهیزیه خود در دادگاه ارائه کرده باشد. در این صورت مرد میتواند با ارائه دلایل، مالکیت خود را بر آن وسایل اثبات کرده و بر حکم استرداد جهیزیه اعتراض کند.

 

دادخواست استرداد جهیزیه

خواهان : مشخصات زوجه (زن)

خوانده : مشخصات کامل زوج (مرد)

وکیل یا نماینده قانونی : مشخصات وکیل (دادگستری) یا نماینده قانونی (درصورت وجود)

تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای استرداد جهیزیه شامل تعداد .... قلم اسباب و اثاثیه آورده شده به منزل خوانده (زوج) به انضمام صدور قرار تامین خواسته

دلایل و منضمات دادخواست : 1- فتوکوپی مصدق عقدنامه  2- محتویات پرونده کلاسه ... به موضوعیت طلاق 3- صورت لیست... قلم جهیزیه مقوم به .... ریال

 

ریاست محترم دادگاه عمومی....

سلام علیکم

احتراما به استحضار عالی میرساند:

  1. این جانبه ... خواهان دعوی مطابق عقدنامه ازدواج تنظیمی در دفترخانه رسمی شماره ... زوجه شرعی و دائمی خوانده محترم آقای ... میباشم.
  2. اکنون که قریب مدت.... سال از زندگی مشترک زناشویی فی مابین میگذرد، خوانده مدتی قبل ضمن تقدیم دادخواست طلاق به مراجع ذی نفع قضایی، تقاضای جدایی از این جانبه را نموده است.
  3. لذا با توجه به شرح صورت لیست ( سیاهه) پیوستی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر استرداد جهیزیه آورده شده به منزل زوج (خوانده) را دارد.
  4. بدوا به منظور جلوگیری از انتقال و حیف و میل اثاثیه فوق الشعار به استناد ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی (جدید) صدور تأمین خواسته مورد استدعا است.

 

با تشکر و تجدید احترام

نام نام خانوادگی

امضا

 

 

کلام آخر

استرداد جهیزیه مسئله ای است که بیشتر در زمان اخذ طلاق و مهریه مطرح میشود. اما طبق قانون استرداد جهیزیه در هر زمانی از زندگی مشترک میتواند مطرح شود. اگر شما هم برای درخواست استرداد جهیزیه به یک وکیل نیازمندید موسسه داوری تحکیم غیاث از جمله موسسه داوری در شیراز است که میتواند در این زمینه به شما کمک کند. با دریافت مشاوره از یک وکیل میتوانید مراحل قانونی درخواست خود را طی کنید و از حقوق خود دفاع کنید.

phone 09170536465