• خانه
  • موسسه حقوقی
  • طلاق و انواع آن

طلاق و انواع آن

  • 1011
  • 2022-02-02 15:26:54

طلاق و انواع آن

زمانی که استحکام رابطه‌ی یک زوج کم می‌شود و راهی برای حل مسائل باقی نمانده، طلاق مسیری است که افراد انتخاب می‌کنند. در این مقاله به موضوعاتی همچون طلاق و مهریه و مسائل پیرامون آن می‌پردازیم. می‌توانید باراهنمایی‌های بهترین وکیل شیراز از موسسه داوری و حقوقی تحکیم غیاث بهترین مسیر برای جدایی با کمترین آسیب را انتخاب کنید.

 

 

طلاق

 

طلاق در لغت به معنی رها شدن، ترک کردن و جدا شدن است و یکی از راه‌های پایان دادن به زندگی مشترک می‌باشد که بین زن و مرد رخ می‌دهد.

در هر ازدواجی ممکن است مشکلات و ناملایماتی ایجاد شود که افراد نتوانند با یکدیگر به زندگی مشترکشان ادامه دهند به همین علت، فعل طلاق پیش‌بینی‌شده است تا زوجین بتوانند به‌صورت شرعی و قانونی پیوند خود را تمام کنند.

 

 

طلاق در فقه

 

طلاق ازنظر فقه یکی از حقوق مرد حساب می‌شود اما بر اساس قوانین حال حاضر زن هم می‌تواند از دادگاه تقاضای حکم طلاق کند و یا می‌توانند باهم برای طلاق توافق کنند. زن و شوهر برای تحقق طلاق باید آدابی را طی کنند و درنهایت تصمیم جدایی آنان با دادگاه است.

 

 

اقسام طلاق

 

بر اساس قانون مدنی ایران، اقسام طلاق به شرح زیر است:

 

1. بائن

2. رجعی

 

 

طلاق بائن

 

طلاق بائن یعنی بعد از ثبت جدایی مرد حق رجوع و برگشتن به همسر سابق خود را در زمان عده ندارد. طلاق بائن طی شرایط زیر ثبت می‌شود:

 

  1. اگر طلاق در زمان دوشیزگی و باکره بودن زن باشد.
  2. اگر طلاق در زمان یائسگی زن باشد.
  3. طلاق خلع و مبارات
  4. زمانی که زن و شوهر سه بار ازدواج‌کرده یا رجوع کنند و طلاق بگیرند.

 

طلاق رجعی

 

در مقابل طلاق بائن، طلاق رجعی راداریم یعنی بعد از جدایی، مرد می‌تواند در مدت عده طلاق به همسر خود رجوع کرده و پیوند زناشویی را از سر بگیرد. البته باید به این نکته توجه کرد که بعد از اتمام عده، مرد حق رجوع به زن را ندارد.

نکته‌ی حائز اهمیت این است که تمام طلاق‌های ثبت‌شده رجعی هستند مگر به دلایلی که بالاتر اشاره کردیم دادگاه حکم طلاق بائن را ثبت کند.

 

 

مدت عده طلاق

 

به زمانی که طول آن 3 ماه و 10 روز است و تا پایان آن زن اجازه‌ی ازدواج مجدد را ندارد مدت عده طلاق میگویند.

 

 

اقسام طلاق بر اساس متقاضی

 

اگرچه در دین اسلام و طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران طلاق، حق مرد است، اما در برخی شرایط، زن نیز می‌تواند درخواست طلاق دهد و یا طرفین می‌توانند باهم توافق کرده وزندگی مشترک را پایان دهند.

 

 

طلاق به درخواست مرد

 

بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، برای اینکه مرد برای جدایی اقدام کند باید درخواست گواهی عدم سازش بدهد. باید بتواند به دادگاه عدم سازش و تفاهم را اثبات کند تا دادگاه این گواهی را به او بدهد. اگر درخواست طلاق از سمت مرد باشد او موظف به پرداخت مهریه، نفقه و تمام حق‌وحقوق زن است.

 

 

طلاق به درخواست زن

 

طلاق از سمت زن به دو صورت امکان‌پذیر است:

 

داشتن حق طلاق: حق طلاق وکالتی است که مرد می‌تواند به همسر خود بدهد که هرزمان در زندگی مشترک، زن به دلایلی امکان ادامه رابطه را نداشت اقدام به جدایی کند. البته اعطای حق طلاق به زن، دلیل بر اجرای سریع طلاق نیست. زن هر زمان بخواهد نمی‌تواند اقدام برای جدا شدن نماید بلکه باید تمام تشریفات طلاق طی شود.

 

طلاق به علت فقر یا غیبت شوهر: اگر مرد نفقه‌ی همسر خود را نپردازد به علت تنگدستی و سخت شدن زندگی برای زن، وی می‌تواند اقدام برای جدایی کند. یا اینکه شوهر بیشتر از 4 سال غیبت داشته باشد، زن می‌تواند برای جدایی اقدام کند.

 

 

 

طلاق توافقی

 

به‌صورت خلاصه طلاق توافقی یعنی زوج به هر دلیلی تمایلی به ادامه‌ی زندگی مشترک نداشته باشند و باهم بر سر مسائلی همچون مهریه و حضانت فرزندان به توافق رسیده‌اند. در این صورت می‌توانند به‌صورت توافقی جدا شوند.

 

بعد از ثبت درخواست طلاق زوج به یکی از مراکز مشاوره ارجاع داده می‌شوند و درصورتی‌که همچنان بر تصمیم خود پافشاری کردند دادگاه به درخواست آن‌ها احترام می‌گذارد.

 

 

 

طلاق و مهریه

 

بر اساس قانون، مهریه حق زن است که به دو صورت است:

 

مهریه عند الاستطاعه: در این نوع مهریه زن زمانی می‌تواند طلب مهریه نماید که مرد استطاعت پرداخت مهریه را داشته باشد. درواقع حین ثبت عقد ذکر می‌شود که هر زمان مرد توان پرداخت مهریه را داشت این کار را انجام دهد نه هرزمانی که زن آن را مطالبه کند. با توجه به شرایط امروزی جامعه این شرایط نه به ضرر خانم‌هاست و نه به سود آقایان اما شرایط را اندکی راحت‌تر می‌کند.

 

مهریه عندالمطالبه: در این نوع مهریه زن می‌تواند به‌محض امضا کردن عقدنامه، مهریه خود را طلب کند.

 

ترکیب مهریه عند الاستطاعه و عندالمطالبه: در این نوع مهریه بخشی به‌صورت عندالمطالبه و بخشی به‌صورت عندالاستطاعه دریافت می‌شود. برای درک بهتر این قسمت، آن را با یک مثال به شما میگوییم. فرض کنید مهریه 200 سکه تمام بهار آزادی است، می‌توان 110 سکه به‌صورت عندالمطالبه و مابقی به‌صورت عندالاستطاعه دریافت شود.

 

 

مدارک لازم برای طلاق

 

مدارک لازم برای طلاق به شرح زیر می‌باشد:

 

 

  1. اصل شناسنامه
  2. کپی کارت ملی
  3. اصل عقدنامه ازدواج
  4. صورت‌جلسه توافقات که توسط وکیل نوشته می‌شود
  5. آزمایش عدم بارداری در صورت عدم بکارت زن
  6. گواهی بکارت در صورت دوشیزگی او
  7. گواهی شرکت در جلسات مشاوره تعیین‌شده

 

 

طلاق آسان

 

برای طی کردن مراحل طلاق آسان در کمترین زمان، انجام یک سری کارها ضروری است. مراحل طلاق فوری و آسان به شرح زیر است:

 

1. اولین قدم برای طلاق فوری، توافق زوج بر سر مسائل مالی مثل مهریه و نفقه است. بعد از به تفاهم رسیدن دو نفر بر سر این مسائل فرایند طلاق فوری شروع می‌شود.

 

2. بعدازاین مرحله زوجین باید برای شروع جلسات مشاوره اقدام کنند. در این جلسات تلاش مشاور بر منصرف کردن زوج و ترغیب آن‌ها برای ادامه‌ی زندگی مشترک و حل مسائل می‌باشد. اگر همچنان ادامه‌ی زندگی مشترک امکان‌پذیر نباشد گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می‌گردد.

 

3. بعد از صدور گواهی عدم انصراف از طلاق، زوجین اقدام به درخواست طلاق توافقی می‌کنند. مدارک لازم برای طلاق همراه پرونده به دادگاه ارسال می‌شود.

 

4. بعد از طی کردن تمام این مراحل، پرونده به دادگاه ارجاع می‌شود. دادگاه پس از بررسی مدارک و شرایط، حکم طلاق را صادر می‌کند.

 

 

مزایای طلاق فوری

 

  1. گذراندن مراحل طلاق در کمترین زمان
  2. کم شدن نگرانی و دغدغه‌های متأثر از طلاق
  3. آسیب کمتر به روحیه فرزندان
  4. حفظ احترام بین طرفین
  5. آرامش بیشتر بعد از اتمام طلاق
  6. جلوگیری از مطرح‌شدن ادعاهای متعدد زوجین علیه یکدیگر
  7. کم شدن آسیب‌های اجتماعی ناشی از طلاق

 

 

کلام آخر

 

اگرچه امیدواریم راهی برای بهبود رابطه زناشویی خود پیداکرده و بنیان خانواده را محکم سازید اما اگر تصمیم قطعی و نهایی شما جدایی و طلاق است، می‌توانید از بهترین وکیل شیراز از موسسه داوری و حقوقی تحکیم غیاث سؤالات خود را پیرامون طلاق و مهریه بپرسید و از راهنمایی ایشان استفاده کنید.

phone 09170536465