با افزایش روز افزون ساخت و ساز در کشور، خرید و فروش املاک نیز گسترش داشته است. درباره معامله ملک های معمولی تا حدودی آگاهی داریم اما اینکه ملک مشاع چیست و چگونه معامله میشود مبحثی است که موسسه حقوقی و داروی تحکیم غیاث با تکیه بر بهترین وکلای شیراز در این مقاله درباره آن صحبت کرده است.
همانطور که در قانون گفته شده زمانی که چندین نفر مالکیت یک ملک را داشته باشند بحث ملک مشاع مطرح میشود. مثلا زمانی که یک ملک بصورت 2 دانگ و 4 دانگ بین دو نفر تقسیم شده است در این حالت هر دو شریک در بخش های مختلف ملک سهم دارند و نمیتوان آن را از هم جدا کرد.
مقالات مرتبط:
بحث مهم که در دعوای خلع ید مطرح است از بین بردن تصرف غیرقانونی یک شخص بر ملکی است که بدون اجازه صاحب ملک انجام شده. به دو علت این دعوا مطرح میشود. اول اینکه فردی بدون اجازه مالک ملکی را غضب کند. حالت دیگر اینکه متصرف در ابتدا اذن مالک را دریافت کند اما بدون اجازه وی تصرف خود را ادامه دار کند.
درباره اینکه ملک مشاع چیست صحبت کردیم. اما چه زمانی در املاک مشاع، دعوای خلع ید مطرح میشود؟ زمانی که یک مالک عمل نامتعارفی انجام دهد. مانند هنگامی که یک مالک یا مستاجر بیشتر از اندازه پارک یک خودرو از پارکینگ استفاده کند، یا حیوانات مختلفی در ساختمان نگهداری کند. حالت دیگر اینکه چند فرد در یک ملک شریک هستند ملک را به یک نفر اجاره میدهند و حق الاجاره به صورت مساوی بین شرکا تقسیم نمیشود در این حالت هر کدام از مالکان میتوانند دعوای خلع ید مطرح کنند.
برای طرح دعاوی ملک مشاع میتوانید با مشاوران موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث تماس بگیرید.
زمانی که ملک مشاع توسط یکی از مالکین یا توسط فرد دیگر بدون اجازه سایر مالکین فروخته شود صاحبان دیگر میتوانند طرح دعوای خود را انجام دهند. هنگام برگزاری دعوای خلع ید علیه متصرفین یک ملک مشاع، لزومی به حضور تمامی مالکان نیست. مثلا زمانی که دعوا درمورد یک ساختمان 10 واحدی مطرح باشد یک نفر به نمایندگی از تمامی مالکان میتواند کارهای مربوط به اقامه دعوا را انجام دهد.
اکثر اختلافاتی که در زمینه املاک مشاع مطرح میشود حول فروش و تقسیم ملک است. برای فروش ملک مشاع ابتدا باید آن را تقسیم نمود اما ممکن است املا مشاعی قایبل تقسیم نباشند یا به اصطلاح حقوقی قابل افراز نباشند. اگر مالکان همگی رضایت داشته باشند و امکان تقسیم ملک مشاع وجود داشته مالکان از طریق مراجعه به دفاتر ثبت اسناد میتوانند اقدام کنند.
اگر ملک مشاع قابل افراز نباشد دفتر ثبت اسناد گواهی غیرقابل افراز بودن ملک را صادر میکند، درخواست کننده میتواند از طریق دادگاه ملک خود را بفروشد. فروش از طریق دادگاه به اجرائیه نیاز ندارد. برای فروش ملک مشاع ابتدا ملک به مزایده گذاشته میشود پس از فروش هزینه های قانونی محاسبه و کسر میشود و بعد از /ان سهم شرکا بین آنها تقسیم میشود.
طبق ماده 167 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که چند نفر مال غیرمنقولی(اعم از زمین، باغ، ملک و اموال غیرقابل حمل ) را باهم شریک باشند در تمام بخش ها اشتراک دارند. اگر بعضی از آنها مانع یا مزاحم استفاده دیگر مالکان شود حکم تصرف عدوانی مزاحمت و ممانعت از حق حساب شده و طبق قانون مجازات میشود.
برای اطلاعات بیشتر درباره تصرف عدوانی میتوانید به مقاله دعاوی تصرف مراجعه کنید.
کلام آخر
دعاوی حوزه اموال غیرمنقول در دادگاه ها بسیار مطرح است. دعاوی املاک مشاع نیز از جمله این دعاوی است. اینکه ملک مشاع چیست و طریقه طرح دعاوی در این حوزه مساله ای است که بسیاری افراد درگیر آن هستند. موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث با داشتن بهترین وکلای شیراز در تمامی موضوعات حقوقی و داوری در خدمت شماست.