همیشه این ابهام در جامعه وجود دارد که آیا املاک وقفی هم سند دارند؟ قانون در پاسخ مشخص کرده است که املاک وقفی نیز همچون دیگر املاک دارای سند هستند. وقف، نهادی حقوقی و سنتی حسنه میباشد. از نظر حقوقی، وقف به معنای حبس عین مال و تسبیل منافع آن مال میباشد. یعنی چه؟ یعنی وقتی مالی وقف میگردد، عین مال حبس میشود و امکان نقل و انتقال آن وجود ندارد و منافع آن نیز در راه خدا و کمک به خیریه و امور اجتماعی مصرف میگردد. در این قسمت از مقالات موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث درباره موضوع دعاوی وقفی صحبت می کنیم.
موارد مشابه جست و جو:
حکم فروش زمین وقفی
مشاور حقوق وقفی
تقسیم مال موقوفه
موسسه داوری شیراز
عناوین مقاله:
دعاوی وقفی چیست؟
منظور از ملک وقفی چیست؟
انواع زمین اوقافی
تشخیص ملک اوقافی چگونه است؟
قوانین املاک وقفی
تفاوت سند املاک وقفی با سندهای معمولی
فروش املاک وقفی چگونه است؟
چه اموالی را میتوان وقف کرد؟
شرایط وقف اموال
سرنوشت کسانی که املاک وقفی را تصرف میکنند چیست؟
دعاوی وقفی جزء دعاوی مدنی به شمار میروند. سوءاستفاده از برخی مسایل از جمله موقوفات و دستدرازی به آنها همواره یکی از موضوعاتی است که امروزه در دادگاه ها مطرح میشود و حتی مشاهده شده که به دلیل اهمیت و حساسیتی که بر موضوع وقف وجود دارد، محاکم و دادسرا ها پروندهها را در اولویت رسیدگی قرار داده و شعبی مختص به آن تشکیل دهند.
دعاوی وقفی زمانی اتفاق میفتد که سوء استفاده کنندگان از املاک وقفی برای خود منفعت طلبی و بر سر دیگران کلاهبرداری ملکی صورت میگیرد. کلاهبرداری و تصرف عدوانی جرم سنگینی دارد که کمترین آن مجازات نقدی است. دعاوی اجاره و سرقفلی، دعاوی حق و کسب و پیشه، دعاوی املاک و اراضی همه جزء دعاوی هستند که تصرف عدوانی در آن رخ میدهد. اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در مورد تصرف عدوانی بدست بیاورید میتوانید به قسمت مقالات تحکیم غیاث شیراز مراجعه کنید.
زمانی که مالک زمینی، ملک و منافعش را در اختیار امور خیریه قرار میدهد در حقیقت، ملکش را وقف کرده و اصطلاحا گویند که ملک وقفی است. بدین ترتیب، مالکیت ملک در اختیار سازمان امور اوقاف قرار میگیرد و این سازمان ملک را اجاره داده و اجاره را برای مخارج امور خیریه مصرف میکند. اجاره آن به صورت اقساط ٩٩ ساله میباشد.
از نظر کارشناس دعاوی وقفی، مسائل قانونی و ملکی با هم تفاوتی ندارند. پس، از این که ملک شما کجاست نگران نباشید، تنها باید بدانید با چه سازمانی روبرو هستید.
برای تشخیص ملک اوقافی دو حالت وجود دارد :
این را هم بدانید که مبالغ اقساط ۹۹ ساله به معنای اجاره به شرط تملیک نیست یعنی تنها خود شما صاحب آن هستید و حتی امکان دریافت وام و ساخت و ساز روی آن وجود دارد.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید از موسسه حقوقی داوری تحکیم غیاث که از برترین موسسه های داوری شیراز است مشاوره دریافت کنید.
قوانین املاک وقفی
در قوانین املاک وقفی سندهای اوقافی هیچ مشکلی برای خرید و فروش و حتی اجاره و رهن ندارند. املاک وقفی در واقع ملک یا زمین هایی هستند که توسط شخصی وقف شده است و ادارهی اوقاف در ازای اقساط ۹۹ ساله آن را به افراد دیگر اجاره داده و درآمد حاصله را صرف امور مربوطه میکند.طبق ماده 597 قانون مدنی: تقسیم ملک از وقف جایز است ولی تقسیم مال موقوفه بین موقوف علیهم جایز نیست.
خرید املاک وقفی چگونه است؟
املاک وقفی با قیمت کمتری به فروش میرسند و به خاطر همین موضوع، برخی نسبت به خرید چنین ملکهایی شک و تردید دارند در حالی که هیچ تفاوتی با ملک های معمولی ندارند، تنها در ملک های اوقافی عرصه ملک وقف سازمان اوقاف میشود.
اصولاً طبق قوانین املاک وقفی، نمیتوان اموال وقفی را به فروش رساند. اما تحت وجود شرایطی امکان فروش آن وجود دارد. به طور مثال؛ چنانچه بین موقوف علیهم(کسانی که حق دارند از منافع وقف بهره ببرند) طوری اختلاف و درگیری بوجود آید که امکان خون و خونریزی بین آنها یا امکان تخریب ملک وقفی وجود داشته باشد یا به طور کلی امکان خرابی ملک وقفی در آینده بسیار نزدیکی موجود باشد.
همه اموال قابلیت وقف شدن ندارند. ما تنها اموالی را میتوانیم وقف کنیم که در صورت استفاده از آن عین مال از بین نرود. درواقع اموال مصرف شدنی مثل مواد غذایی و خوراکی را نمیتوان وقف نمود. چرا که در صورت استفاده از آن، عین مال مصرف میگردد. اما مواد مصرف نشدنی مانند؛ زمین، باغ، بنا، کمد و صندلی و… را میتوان وقف نمود.
براساس ماده 57 قانون مدنی:
واقف باید مالک مالی باشد که وقف میکند و بهعلاوه دارای اهلیتی باشد که در معاملات معتبر است.
چنانچه شخص یا اشخاصی املاک موقوفه را به تصرف خود درآورند، مرتکب جرم تصرف عدوانی شدهاند و مجازات مخصوص به آن برایشان درنظر گرفته شده است. چنانچه افرادی اقدام به خرید و فروش املاک موقوفه نمایند، جرم فروش مال غیر و در حقیقت کلاهبرداری را مرتکب شدهاند. مجازات این افراد جبران خسارت، جزای نقدی، خلع ید و حبس میباشد. خوب است بدانید دعاوی وقفی در زمره اعاده دادرسی حقوق مدنی قرار دارند.
و در پایان
سپاس از شما که تا انتهای مقاله دعاوی وقفی با ما همراه بودید.همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم دعاوی وقفی جز دعاوی مهم و پیچیده محسوب میگردد.با توجه به تعریفی که از دعاوی وقفی داشتیم، دعاوی وقفی زمانی اتفاق میفتد که سوء استفاده کنندگان از املاک وقفی برای خود منفعت طلبی کرده و بر سر املاک دیگران کلاهبرداری صورت گیرد. همچنین در این مقاله انواع زمین اوقافی ، تشخیص ملک اوقافی و قوانین املاک وقفی را توضیح دادیم. باید توجه داشته باشید که حتما نکات مربوط به خرید و فروش املاک وقفی بررسی شود. برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید. موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث از برترین موسسات داوری شیراز در تمامی زمینه های حقوقی در خدمت شماست.
شما میتوانید هر گونه نظرات، سوالات و یا تجربیات خود را در مورد موضوع دعاوی وقفی با ما مطرح کنید. اگر شما هم از این مقاله رضایت کافی را داشتید مطلب را با اطرافیانتان به اشتراک بگذارید. ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
دیگر مقالات: