در این مقاله تفاوت فاکتور فروش رسمی و غیر رسمی ، و نحوه صدور فاکتور رسمی را به شما از زبان بهترین وکیل شیراز، سرکار خانم فتاحی ، از موسسه داوری شیراز تحکیم غیاث خواهیم گفت.
به ساده ترین بیان زمانی که فاکتوری بر اساس قوانین وزارت اقتصاد و دارایی تنظیم شده و مورد تایید آنها باشد، فاکتور رسمی است. اما زمانی که فروشنده صرفا برای آگاهی خریدار فاکتوری که استاندارد های لازم وزارت دارایی را ندارد ارائه میدهد ، آن فاکتور غیر رسمی میباشد. تمامی واحدهای تجاری کوچک و بزرگ که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند موظف اند فاکتور رسمی را به خریداران خود ارائه دهند. اگر فروشنده در قبال کالای فروخته شده فاکتوری به خریدار ارائه نکند مشمول مجازات خواهد شد.
مقالات بیشتر:
امروزه به دلیل استفاده ساده از نرم افزار های حسابداری و دسترسی راحت به آنها میتوان انواع فاکتور را بر اساس استاندارد های وزارت اقتصاد و دارایی را طراحی، چاپ و صادر کرد.
1.فاکتور فروشگاهی
2.فاکتور شرکتی
3.فاکتور مالیاتی
4.پیش فاکتور
5.فاکتور انبار
6.فاکتور شخصی
7.فاکتور نمایشی
در قانون مالیات های مستقیم سه نوع فاکتور فروش آورده شده است.
این نوع فاکتور فروش دارای شماره سریال چاپی و تاریخ، اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، آدرس، کد اقتصادی، کد پستی فرد خریدار و فروشنده، ویژگی های کالا یا خدمت ازجمله مبلغ آن میباشد. این مدل از فاکتورها در سایت سازمان امور مالیاتی موجود میباشد.
زمانی که از سامانه صندوق مکانیزه فروش استفاده میشود این نوع کاربرد دارد. در این فاکتور اطلاعاتی مانند تاریخ و مشخصات کالا، شماره سریال ماشینی، اطلاعات شناسایی مانند نام و نام خانوادگی ، آدرس ، کد پستی، کد اقتصادی فروشنده باید درج شود. همچنین مشخصات کالا و مبلغ آن هم در این فاکتور باید ثبت شود. این مدل نیز در اینترنت توسط سازمان امور مالیاتی گذاشته شده است.
در این نوع همه کارها به صورت الکرونیکی انجام میشود. فروشنده با استفاده از سامانه صورت معاملات فصلی فاکتور را صادر میکند خریدار نیز از طریق همین سامانه با کد کاربری خود فاکتور فروش را تایید میکند. در این روش نیز اطلاعاتی مانند نام فررد حقوقی یا نام و نام خانوادگی، آدرس، کد پستی، کد اقتصادی مربوط به فروشنده و خریدار همچنین اطلاعات خدمات یا کالا باید ثبت شود.
ضرورت فاکتور رسمی صرفا برای شرکت های بزرگ نمیباشد بلکه هر بنگاه اقتصادی کوچک یا بزرگی که نظام مالیات بر ارزش افزوده شامل حال آنها میشود باید فاکتور فروش رسمی داشته باشند. به زبان ساده تر تفاوتی ندارد که شرکت و کسب و کار شما چقدر بزرگ یا کوچک است و اهمیتی ندارد که مخاطب کالای شما شخصی حقیقی است یا حقوقی ، اگر موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستید باید به مشتری خود فاکتورفروش رسمی بدهید و در غیر این صورت مطابق قانون با شما برخورد خواهد شد.
گاهی اوقات در خرید و فروش مشکلاتی پیش میاید. مانند شبیه نبودن کالای خریداری شده با کالای دریافت شده یا زمانی خریدار به تعهدات مالی خود بعد خرید عمل نمیکند. در این مواقع با داشتن یک فاکتور رسمی میتوان برای پیگیری به دادگاه مراجعه کرد. این فاکتور باید شامل جزئیات کاملی از شرایط تعیین شد باشد. فاکتورهایی که رسمی نباشند یا ناقص باشند مورد تایید سازمان های مالیاتی نخواهند بود. همچنین این فاکتورها طبق قانون بررسی شده و جرایم سنگینی برای فرد در بر خواهد داشت.
در خرید های اینترنتی فاکتور فروش به امضای خریدار نمیرسد پس اعتبار رسمی ندارد. برای جلوگیری از مشکلات بعدی در این زمینه بهتر است خرید های اینترنتی را از طریق سایت انجام دهید که تاییدیه خریدار نیز دریافت شود.
اگر فاکتوری امضای خریدار را نداشته باشد با شهادت شاهدان و ارائه فاکتور در دادگاه میتوان از حق خود دفاع کرد. در صورتی که امضای فروشنده در فاکتور نباشد اما در سربرگ فاکتور، مشخصات فروشگاه درج شده باشد میتوان ارائه همین فاکتور حق خود را دریافت کرد.
پس عدم وجود امضای هر یک از طرفین در فاکتور رسمی فروش مشکلات فراوانی را میتواند به دنبال داشته باشد اگر شما نیز در گیر این مشکلات شده اید میتوانید با ما تماس بگیرید موسسه حقوقی داوری تحکیم غیاث با داشتن بهترین وکیل های شیراز در تمامی زمینه های حقوقی میتواند راهنمای شما باشد.
فاکتورهایی که ظاهرا نکات فاکتور نویسی در ان رعایت شده اما در اصل مبنی بر معامله یا خدمتی نبوده و کاملا جعلی میباشد را فاکتورهای صوری میگویند. این نوع فاکتورها با هدف فرار مالیاتی یا حساب سازی یا تکمیل سند و مدرک برای انجام معامله استفاده میشوند. طبق قانون مالیات های مستقیم، جعل و تقلب در زمینه های اسناد و مدارک یا همکاری با افراد مرتکب جرم محسوب میشود و مجازات پرداخت جریمه، محروم شدن از حقوق قانونی و حبس را در پی دارد.
درباره انواع جعل سند و مجازات آن در مقاله جعل اسناد بصورت واضح و کامل صحبت کرده ایم.
سازمان امور مالیاتی با انجاام کارهای زیر میتواند تشخیص دهد که فاکتور صوری بوده یا خیر
همانطور که گفته شد در صورت عدم ارائه فاکتور از طرف فروشنده خریدار میتوان از وی شکایت کرد. بصورت کلی اگر تولید کننده یا عرضه کننده ای قانون را رعایت نکند از طریق سازمان تعزیرات حکومتی میتوان از وی شکایت کرد. مجازات عدم صدور فاکتور طبق قانون در هربار تخلف شامل جریمه نقدی میباشد. برای پیگیری شکایت خود میتوانید با ما تماس بگیرید. موسسه حقوقی داوری تحکیم غیاث از جمله موسسه داوری شیراز است که در تمامی زمینه های حقوقی بهترین وکیل شیراز را دارد.
باسمه تعالی
درمورد تخلف مدیرعامل شرکت...... نبنی بر عدم صدور فاکتور با توجه به شکایت شاکی پرونده گزارش کارشناس اداره بازرسی و نظارت بر قیمت کالای شهرستانی .... و اظهارات و اقاریر نماینده شرکت فوق الذکر علی رغم مدافعات بی وجه مدیرعامل شرکتتخلف منتسبه بنظر محرز و مسلم بوده لذا متخلف را با توجه به سایقه محکومیت قبلی با رعایت ماده 52 قانون تعزیرات حکومتی درمورد و مستندا به ماده 8 قانون تعزیرات حکومتی مصوب ال 1376 به پرداخت مبلغ یکصدهزار ریال جزای نقدی در حق دولت قطع سهمیه لاستیک به مدت شش ماه و نصب پارچه به عنوان متخلف به مدت 7 روز بر سر درب محل ورودی شرکت محکوم مینماید. رای صاده حضوری تلقی و صرف 10 روز پس از ابلاغ تجدیدنظر خواهی از سوی متخلف و ظرف مدت قانونی مقرر در آیین نامه تعزیرات حکومتی از سوی سایر اشخاص است.
رئیس شعبه.....بدوی رسیدگی به تعزیرات حکومتی....
کلام آخر
همانطور که گفته شد هر فروشنده و ارائه دهنده خدمات باید حتما فاکتور فروش رسمی خود را به خریدار ارائه نماید، در غیراینصورت مرتکب جرم شده و خریدار میتواند از طریق دادگاه از وی شکایت کند. اگر شما نیز درگیر مشکلات عدم صدور فاکتور یا زمینه های حقوقی دیگر شده اید کافی است با موسسه حقوقی داوری تحکیم غیاث که از برترین موسسه داوری شیراز است تماس گرفته و مشاوره دریافت کنید.