• خانه
  • موسسه حقوقی
  • نحوه وصول مطالبات

نحوه وصول مطالبات

  • 2544
  • 2022-02-05 18:48:14

وصول مطالبات

وصول مطالبات به معنای گرفتن طلب از فرد بدهکار است که به‌صورت تبدیل اسنادی همچون چک و سفته، به پول نقد است. در این مقاله راهنمایی‌هایی در خصوص نحوه وصول مطالبات به نقل از مشاور و بهترین وکیل شیراز موسسه حقوقی شیراز (تحکیم غیاث) به شما ارائه خواهیم کرد.

 

 

 مطالبات حقوقی چیست؟

 

به کلیه تعهداتی که دو نفر به دلایل متفاوت به یکدیگر می‌دهند و در یک سمت دائن و در سوی دیگر مدیون قرار دارد مطالبات حقوقی گفته می‌شود. هرچند می‌توان همه‌ی تعهدات حقوقی را نوعی مطالبه حقوقی به شمار آورد اما وصول مطالبات حقوقی اصول برای جنبه‌های مالی به کار می‌رود.

 

 

 

 وصول مطالبات چیست؟

 

وصول مطالبات حقوقی درواقع به معنای گرفتن طلبی است که طلبکار (دائن) از بدهکار (مدیون) دارد. بدهکار به‌وسیله قرارداد یا اسناد تجارتی همچون چک و سفته متعهد به پرداخت این مطالبات می‌شود.

 

 

تعهدات میان افراد در مطالبات حقوقی

 

تعهدات قراردادی: تعهدات قراردادی، تعهدی است که افراد به‌صورت ارادی و در قالب تعهدنامه به یکدیگر می‌دهند. در این قرارداد درخواست و وظایف طرفین مشخص‌شده است و به‌راحتی قابل‌پیگیری است.

 

تعهدات غیر قراردادی: ازنظر قانون افراد مسئول اعمال خود هستند، هرچند روابط افراد در ابتدا ماهیت حقوقی ندارد اما هر عملکردی ممکن است منجر به آثار حقوقی شود. به این مسئولیت اجتماعی، تعهدات غیر قراردادی افراد نسبت به هم گفته می‌شود که نیازمند اثبات تقصیر است.

 

 

نحوه وصول مطالبات حقوقی طبق چه اسنادی صورت می‌گیرد؟

 

سند رسمی یا عادی: سند رسمی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم می‌شود در برابر سند عادی که بدون تشریفات بین دو نفر ترتیب داده می‌شود، در مراجع قضایی از اعتبار بیشتری برخوردار است. با توجه به اعتبار این اسناد، طلبکار بسیار راحت‌تر می‌تواند طبق آن اقدام به وصول مطالبات خود کند.

سند تجارتی یا غیر تجارتی: مهم‌ترین اسناد تجارتی می‌توان به چک و سفته اشاره کرد که به‌موجب آن‌ها بار حقوقی برای طرفین به همراه دارد. هرچند چک اعتبار اسناد رسمی را ندارد اما به لحاظ اجرایی، مزایای سند رسمی را دارد.

 

 

نحوه وصول مطالبات به چند روش انجام می‌شود؟

 

نحوه وصول مطالبات به اقداماتی که طلبکار برای دریافت طلب خود انجام می‌دهد، نحوه وصل مطالبات گفته می‌شود که می‌تواند از دو طریق حقوقی و غیرحقوقی صورت گیرد.

 

روش غیرحقوقی وصول مطالبات: در این روش طلبکار سعی به دریافت حق خود از روش‌های مختلف می‌کند. ممکن است به‌صورت حضوری، غیرحضوری، یا با وساطت و میانجی‌گری شخص سوم این کار را انجام گیرد. همچنین در همین حین ممکن است دست به اعمال غیرقانونی همچون تهدید بزند.

روش حقوقی وصول مطالبات: اگر وصول مطالبات از طریق مذاکره با بدهکار صورت نگرفت باید از طریق قانون اقدام کرد. نحوه وصول مطالبات به کمک قانون به این‌گونه است که ابتدا طلبکار باید با ارائه‌ی اسناد و مدارکی همچون (چک، سفته، اوراق قرضه، اوراق بهادار، اسناد اعتباری، برگه‌ی سهام، قرارداد یا ...) به وکیل خود تعهد بدهکار را ثابت کند. سپس وکیل اخطاریه‌ای تنظیم کرده و در آن عواقب عدم همکاری بدهکار را به او متذکر می‌شود.

 

 

کدام مراجع به وصول مطالبات رسیدگی می‌کنند؟

 

اداره ثبت‌اسناد و املاک: این روش نسبت به مراجعه به دادگاه‌های عمومی هزینه کمتری در بردارد اما نیازمند زمان بیشتری است.

دادگاه‌های عمومی حقوقی: در این روش با صرف هزینه بیشتر می‌توان در زمان کمتری به نتیجه رسید. البته درصورتی‌که فرد شکایت شونده مجرم شناخته شود باید تمام هزینه‌های دادرسی را تقبل کند.

 

 

خصوصیات دعوای مطالبه‌ی طلب 

 

  1. طلبکار می‌تواند قبل یا بعد از دادخواست دادن اموال بدهکار را توقیف نماید.
  2. طلبکار می‌تواند علاوه بر استرداد اصل طلب، خسارتی بابت تأخیر نیز دریافت کند.
  3. بدهکار در صورت عدم توانایی می‌تواند بدهی را به‌صورت اقساط بدهد.
  4. هزینه دادرسی دعاوی مطالبه طلب، مانند سایر دعاوی مالی در مرحله‌ی اول 3.5% ارزش خواسته و برای مرحله تجدیدنظر و درخواست فرجام 4.5% ارزش مال می‌شود.

 

 

شرایط دریافت خسارت تأخیر

 

برای ادعای خسارت تأخیر بازپرداخت باید 4 شرط زیر وجود داشته باشد:

  1. بدهی وجه معمول، متعارف و رایج باشد.
  2. مهلت درخواست طلب رسیده باشد.
  3. بستانکار، طلب خود را مطالبه کرده باشد.
  4. بدهکار توان پرداخت دین را داشته باشد.

 

 

نحوه وصول مطالبات از شرکت‌ها

 

داشتن آگاهی از نحوه اصول مطالبات یکی از مهم‌ترین مسائل برای یک کسب‌وکار نوپاست که این مهارت می‌تواند تأثیر بسزایی بر سود و زیان شرکت داشته باشد. اولین گام مذاکره با بدهکار است و در صورت عدم همکاری، باید به کمک وکیل اقدام به تنظیم اخطاریه‌ای مبنی بر اتمام‌حجت با بدهکار کرد. آخرین مرحله، اقدام قانونی است. باید با تکیه‌بر اسناد و مدارک بر اساس قانون پرونده‌ی قضایی برای وصول مطالبات تشکیل داد.

 

 

نحوه وصول مطالبات بانکی

 

روش کار بانک‌ها در وصول مطالبات، تعامل با مشتری است به‌گونه‌ای که با قسط‌بندی، مهلت دادن، تخفیف و مماشات سعی می‌کنند با اشخاص مدارا کنند اما درنهایت در صورت عدم پرداخت بدهی، مجبور به برخورد قانونی توسط مراجع قضایی می‌شوند. این اقدامات از طریق بازخواست وثیقه انجام می‌شود که این وثیقه می‌تواند چک و سفته یا اسناد تجاری و ملکی باشد.

 

 

کلام آخر

 

 درنهایت تأکید می‌کنیم در صورت امکان معاملات مالی خود را طی قراردادهای قانونی تنظیم کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکلی امکان پیگیری راحت‌تر باشد. امیدواریم جواب سؤالات خود را در خصوص موضوع نحوه وصول مطالبات گرفته باشید. در صورت نیاز به مشاوره خصوصی و طرح مشکل خود با بهترین وکیل در موسسه حقوقی شیراز (تحکیم غیاث) ارتباط برقرار کنید.

phone 09170536465