همانطور که در قانون آماده است زن و مرد در مقابل یکدیگر حق و حقوقی دارند که هرکدام موظف به انجام آنها هستند. حق طلاق و مهریه، نفقه و اجرت المثل و... از جمله حقوقی است که باید به زن پرداخت شود. اگر شما به وکیل برای طلاق یا دیگر زمینه های حقوقی در زندگی نیازدارید مشاوران ما میتوانند راهنمای شما باشند.
یکی از مهم ترین حقوق زن در زندگی مهریه و نفقه است که اگر زن در طول زندگی آن را درخواست کند مرد باید به وی پرداخت کند. اجرت المثل نیز از دیگر حقوق زنان است که زن به ازای انجام کارهایی مانند آشپزی، شیر دادن به فرزندان و رسیدگی به آنها، کار در منزل و ... میتواند از مرد دریافت کند. مقدار اجرت المثل با توجه به طول مدت زندگی زناشویی مشخص میشود هر چه این مدت طولانی تر باشد مقدار اجرت المثل نیز بیشتر خواهد بود.
مقالات بیشتر:
همانطور که طور که در قانون بیان شده است یک زن در زندگی موظف به انجام کارهای زیر میباشد و در ازای انجام هر عمل دیگری در زندگی مشترک، میتواند از همسر خود اجرت المثل دریافت کند.
اگر تمام شرایط زیر برقرار باشد زن بعلاوه دریافت مهریه و نفقه میتواند اجرت المثل را نیز از مرد دریافت کند.
به دلیل اینکه در ازدواج موقت هدف ازدواج تنها لذت جنسی است و افراد به دنبال انجام وظایف خود نیستند، قانونگذار در این مورد اجرت المثل تعیین نکرده است. اما اگر در طول ازدواج موقت زن اموری مانند نگهداری فرزندان و کارهای منزل را انجام دهد و شرایط اجرت المثل گفته شده نیز وجود داشته باشد زن میتواند اجرت المثل را از مرد دریافت کند.
همانطور که زن برای دریافت طلاق و مهریه باید به دادگاه مراجعه کند برای مطالبه اجرت المثل نیز باید مسیر مشابهی را طی نماید. برای دریافت اجرت المثل زمان زوجیت زن باید دادخواست خود را به دادگاه ارائه دهد. قاضی پس از بررسی شرایط اجرت المثل، پرونده را در اختیار کارشناسان قرار میدهد. کارشناس بر اساس مواردی مانند سن زوجه، نحوه اشغال زن، مدت زمان زندگی مشترک و... میزان اجرت المثل را تعیین مینماید.
به منظور مشخص کردن شرایط پرداخت اجرت المثل ممکن است زوجین باهم توافقاتی داشته باشند، در غیر اینصورت کارشناس اموال منقول و غیر منقول مرد را بررسی میکند و با توجه به دارایی های وی شرایط پرداخت اجرت المثل را تعیین میکند. اگر به تشخیص دادگاه مرد توانایی مالی پایینی داشته باشد هزینه اجرت المثل را برای وی قسط بندی میشود.
طبق ماده 336 و 337 قانون مدنی و ماده 198 قانون ایین دادرسی، الزام پرداخت دین یا حق، تنها زمانی که فرد در قید حیات است مطرح میشود. اگر فردی که حقی بر گردن اوست در قید حیات نباشد دین وی به ورثه اش منتقل میشود و در این مورد قاضی تصمیم نهایی را میگیرد.
زوجه برای دریافت اجرت المثل خود در ابتدا باید به یک وکیل خبره مانند وکیل برای طلاق یا وکیل دعاوی خانواده مراجعه و به تنظیم دادخواست بپردازد. بعد از آن از طریق دفاتر الکترونیک قضایی، دادخواست خود را ثبت کند. سپس دادخواست از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف رسیدگی میشود. پس از آن کارشناس با بررسی پرونده میزان اجرت المثل را مشخص میکند. دادگاه نیز با توجه به نظر کارشناس حکم موردنظر را صادر میکند. در قبال حکم صادر شده نیز میتوان تجدیدنظر خواهی کرد.
اگر مبلغ خواسته تا سقف 20 میلیون تومان باشد دادخواست در شورای حل اختلاف بررسی میشود و 2.5 درصد این مبلغ بابت دادرسی باید هزینه شود. اگر مبلغ خواسته از 20 میلیون بیشتر باشد از طریق دادگاه رسیدگی میشود و 3.5 درصد این مبلغ را باید بابت دادرسی پرداخت کنید.
اعسار به معنای عدم توانایی مالی فرد برای پرداخت حق خود میباشد. بعد ازاینکه حکم دادگاه بصورت قطعی صادر شد زن باید تقاضای صدور اجرائیه را به دادگاه بدهد. دادگاه نیز اجرائیه را صادر و به زوج ابلاغ میکند. مرد تا یک ماه مهلت دارد که دعوای اعسار را مطرح کند. دادگاه، فیش حقوقی یا پروانه کسب را از زوج دریافت میکند سپس به درخواست او رسیدگی کرده و با بررسی توانایی مالی وی، اعسار را قبول یا رد میکند.
زوجین در هنگام عقد و جاری شدن صیغه میتوانند شروطی مانند حق طلاق و مهریه در عقدنامه درج کنند. میزان اجرت المثل نیز از جمله شرایطی است که میتوان در عقدنامه ذکر کرد. اگر میزان اجرت المثل در عقدنامه مشخص شده باشد دادگاه نمیتواند بیشتر از آن مبلغ حکمی صادر کند. همچنین زن میتواند شرط کند که به ازای کارهایی که در منزل انجام میدهد مبلغی را دریافت نخواهد کرد.
اگر طلاق از طرف زوج باشد مرد الزام به پرداخت اجرت المثل به صورت تمام و کامل به زوجه میباشد. اگر طلاق بصورت توافقی باشد میزان اجرت المثل نیز بر اساس توافق زوجین مشخص میشود. بنابراین در طلاق از طرف زوجه اجرت المثل مطرح نیست. در صورت توافق طرفین یا توجه به شروط ضمن عقد یا گواهی عدم امکان سازش حکم دادگاه برای تعیین اجرت المثل مطرح نیست.
نحله در لغت یعنی بخشش و در حقوق مبلغی است که بر اساس شرایطی دادگاه تعیین میکند و مرد باید به زن بپردازد. طبق قانون و باتوجه به ماده 5 قانون اطلاح مقررات مربوط به طلاق، اگر زوجه به هردلیلی نتواند مبلغ اجرت المثل را تعیین کند مبلغی تحت عنوان نحله برای زن در نظر گرفته میشود. این مبلغ بر اساس تعداد سال های زندگی مشترک و کارهایی که زن در طول زندگی انجام داده مشخص میشود.
خواهان(مشخصات زوجه): .... نام پدر : ......... شغل:......... محل اقامت: ..........
خوانده(مشخصات زوج): ...... نام پدر: ....... شغل: ........ محل اقامت:..........
وکیل: ....... نشانی: ..........
تعیین خواسته و بهای آن:
مطالبه اجرت المثل.........سال زندگی مشترک مقوم به مبلغ.......... ریال
دلائل و منضمات دادخواست:
ریاست محترم دادگاه عمومی.....
سلام علیکم
احتراما به استحضار میرساند:
باتشکر و تجدید احترام
خواهان: خانم.....
خوانده: آقای.....
خواسته: مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت
در خصوص دادخواست خانم.... فرزند...... به طرفیت...... فرزند ....... به خواسته اجرت المثل ایام زوجیت دادگاه پس از بررسی و استماع اظهارات طرفین از لحاظ این که اموری که زوجه ادعا به انجام آن در زندگی مشترک گردیده به دستور زوج و بمنظور عدم تبرع بوده برای دادگاه احراز و ثابت نگردیده حکم به بطلان دعوی صادر کردهو با توجه به محتویات پرونده مستندات و استدلال مذکور به رد دعوی صادر مینماید.
رای صادرشده پس از 20 روز قابل تجدید نظرخواهی میباشد.
کلام آخر
همانطور که زوج میتواند درخواست طلاق و مهریه داشته باشد، میتواند اجرت المثل ایام زوجیت را نیز از مرد مطالبه کند و اگر مرد در برابر پرداخت هزینه اجرت المثل مقاومت کند زن میتواند دادخواست اجرت المثل را به دادگاه تحویل داده و از طریق قانون این هزینه را دریافت کند. اگر شما درگیر مشکلات مهریه و نفقه یا پرداخت اجرت المثل شده اید میتوانید با مراجعه به وکیل برای طلاق در موسسه حقوقی تحکیم غیاث مراجعه کرده و از طریق قانون مسائل را پیگیری نمایید.