• خانه
  • مقالات
  • اعتبار قولنامه دستی در دادگاه

اعتبار قولنامه دستی در دادگاه

  • 10902
  • 2022-03-07 16:15:07

اعتبار قولنامه دستی در دادگاه

امروزه بیش از 50 ٪ دعاوی در دادگاه ها مربوط به دعاوی و کلاهبرداری ملکی است، و همانطور که در مقاله تفاوت مبایعه نامه با قولنامه گفتیم و در این باره مفصلا توضیحاتی دادیم، در قولنامه کوچکترین خطایی می تواند خیلی گران تمام شود، به همین علت است که همیشه پیشنهاد می شود حتما قولنامه و مبایعه نامه در دفترخانه و بنگاههای معتبر تنظیم شوند تا از هرگونه خطا و سوء استفاده احتمالی جلوگیری شود، اما در این مقاله موسسه حقوقی و داوری درباره  مقبولیت و اعتبار قولنامه دستی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

قولنامه چیست؟

قولنامه از دو واژه تشکیل شده است، یعنی (( قول )) و (( نامه )) که از ترکیب این دو واژه تا حدودی به معنای لغوی آن پی می بریم، اما چیزی که مهم است معنا و بار حقوقی آن است، قولنامه دستی نوعی قرار داد فی ما بین طرفین، برای انجام یک معامه است، درواقع یک سند عادیست و بیع در آن جاری نمی شود (یعنی به محض تنظیم مال به خریدار تعلق نمی گیرد) بلکه فقط قراری مکتوب خواهد بود برای تعهد در به انجام رساندن یک معامله! و با مبایعه نامه، همانطور که در مقاله کلاهبرداری زمین قولنامه ای توضیح داده ایم متفاوت است.

 

موارد استفاده از قولنامه!

بیایید با یک مثال شروع کنیم، بر فرض اینکه اگر شما قصد خرید ملک یا مالی (هرچیزی را شامل میشود) را داشته باشید و کمی طول می کشد که پول آن را تهیه کنید، اما نگران نباشید! شما می توانید با تنظیم یک قولنامه از فروشنده تضمین بگیرید که مال خود را، تا زمان تهیه پول شما به کس دیگری نفروشد، و شما نیز متقابلا تضامینی باید بدهید که در قولنامه ذکر خواهد شد، شما و خریدار ملزم به رعایت همه ی تعهدات و مفاد قولنامه خواهید بود، تک تک کلمات و جملات موجود در قولنامه لازم الاجراست و باید به آنها بسیار دقت کنید.

 

تفاوت قولنامه دستی و قولنامه محضری!

طبق قانون تمامی قراردادها و کلیه توافقات مکتوب بین افراد، مقبول و لازم الاجراست، البته به شرطی که مغایر با قانون نباشد، از این رو قولنامه به عنوان یک قرار داد الزام آور، چه به صورت دستی و چه محضری مورد حمایت قانون است، قولنامه دستی در خارج از دفتر خانه و با توافق طرفین تنظیم و امضا میشود و البته امضای شهود به آن اعتبار میبخشد ولی الزامی هم برای امضای شهود نیست، قولنامه محضری در دفتر خانه و به صورت رسمی تنظیم میشود. اما تفاوت آنها چیست؟ زمانی که شما قولنامه را بصورت محضری تنظیم میکنید:

۱. با رعایت تمام نکات و بند های قانونی نوشته میشود و امکان اشتباه، تخلف، سوء استفاده، کلاهبرداری ملکی و... را در قولنامه از بین میبرد.

۲.با رسمی کردن قولنامه در محضر درستی مطالب و اصالت امضاها تایید میشود نتیجتا طرفین نمیتوانند امضا یا مفاد قولنامه را مورد تردید قرار داده یا آن را تکذیب کنند.

۳.چنانچه قولنامه به صورت محضری و کاملا قانونی تنظیم شده باشد طرفین میتوانند از مراجع مربوطه، تقاضای اجراییه کنند ( یعنی اگر یکی از طرفین خلف وعده کرد یا در موعد مقرر به تعهدات خود عمل نکرد، با او برخورد یا حتی اموال وی را توقیف میکنند )

 

ضمانت اجرای مفاد قولنامه و جلوگیری از تخلف چیست؟

چنانچه شما در متن قولنامه تمامی ملزومات را رعایت کرده باشید، از جمله شروط الزام به انجام معامله و درج وجه الترام( درج خسارت تاخیر یا فسخ قرارداد )، در صورت تخلف طرف مقابل، عدم حضور در زمان مقرر، امتناع از به انجام رساندن معامله و ... به شرطی که خود شما تمامی مفاد را رعایت کرده باشید و در موعد مقرر در محضر حضور پیدا کرده باشید ، میتوانید با مراجعه به مراجع اجراییه، مبادرت به دریافت وجه التزام از طرف مقابل یا الزام او به انجام تعهداتش کنید.

 

اعتبار قولنامه دستی در دادگاه !

همانطور که گفته شد قولنامه دستی هم به عنوان یک قرارداد، اگر با رعایت موارد قانونی باشد در دادگاه دارای اعتبار است، اما چنانچه یکی از طرفین ادعایی مبتنی بر جعلی بودن قولنامه را در دادگاه مطرح کند دو حالت به وجود میآید:

 ۱. قولنامه دستی بدون امضای شهود باشد: در این صورت اگر یکی از طرفین قولنامه را جعلی بداند کار سخت خواهد شد، چون نه قولنامه محضری و رسمیست، و نه شهودی برای اثبات عدم جعل قولنامه وجود دارد، در این مرحله رای با توجه به نظر کارشنانی، و قاضی در جهت جعلی بودن با نبودن قولنامه صادر خواهد شد.

۲. قولنامه دستی با امضای شهود باشد: چنانچه قولنامه دستی با امضای شهود تنظیم شده باشد، اگر یکی از طرفین مدعی جعلی بودن قولنامه شود و حتی نظر کارشناسی هم مبنی بر جعلی بودن آن باشد، از آنجایی که شهادت شهود ( از جهت سلسله مراتب ) بالاتر از دیگر ادله است، قولنامه از حیث جعلی بودن مبرا تلقی میگردد، و طرفین ملزم به انجام تعهدات خواهند شد.

 

انواع مختلف اجراییه!

انواع اجراییه عبارتند از اجراییه ثبتی، اجراییه مالیاتی، اجراییه دادگاه یا موسسه داوری و حقوقی که میتوانند از مراجع مخلتف صادر شوند و مورد پیگیری قرار گیرند، در ادامه چند مرجع صدور اجراییه ثبتی را معرفی و درباره حوزه ی اجرایی آنها به اختصار توضیحاتی میدهیم:

۱. دفتر ثبت اسناد رسمی

مرجع صدور اجراییه در رابطه با اسناد رسمی لازم الاجرا (سندی که درواقع رسمی نیست، و از بین مزایای سند رسمی فقط لازم الاجرا بودن آن را داراست، مثل چک!) و نیز دیون، اموال منقول و املاک مورد وثیقه یا اجاره، دفتر خانه ایست که سند در آن ثبت شده است.

۲. دفاتر ثبت ازدواج و طلاق

مرجع صدور اجراییه در رابطه با مهریه، تعهدات ضمن عقد، طلاق و... دفتر خانه ایست که ازدواج یا طلاق را ثبت کرده است.

۳. اداره ثبت یا اجرای ثبت

گاها برخی از موارد صدور اجراییه، به عهده اجرای ثبت یا همان اداره ثبت می باشد: مثلا وصول وجوه قبوض، وصول انواع چک بی محل و...

و...

 

مراجع صدور اجراییه مالیاتی کدامند؟

که در اینجا فقط به معرفی، و ذکر وظایف این مراجع بسنده میکنیم.

۱. هیات حل اختلاف مالیاتی:

وظیفه این هیئت رسیدگی به شکایات و حل اختلاف میان مودیان و سازمان امور مالیاتی است.

۲. شورای عالی مالیاتی:

وظیفه این شورا رسیدگی به شکایات مودیان (اشخاص حقیقی یا حقوقی که در اداره مالیات پرونده مالیاتی دارند)، نسبت به رای هیات اختلاف مالیاتی است.

۳. هیات عالی انتظامی مالیاتی:

وظیفه این هیات سه نفره رسیدگی به تخلفات و امور مالیاتی و اداری ماموران و سازمان های مالیاتی سراسر کشور می باشد.

 ۴. دادستانی انتظامی مالیاتی:

دادستان انتظامی مالیاتی شخصی متخصص و نظامی در امور مالیاتی است که وظیفه او کشف تخلفات ماموران و مودیان مالیاتی و تعقیب آنهاست.

 

مراحل صدور اجراییه دادگاه چیست؟

اجراییه درواقع اوراقیست که برای اجرای حکم صادر میشوند! و با درخواست محکوم له(فردی که قانون به نفع او فرد یا افراد دیگری را محکوم کرده است) صورت میگیرد.حالا مراحل صدور اجراییه دادگاه را بررسی میکنیم:

۱. حکم قطعی در دادگاه اصلی و یا دادگاه تجدید نظر صادر شده باشد.

۲. ابلاغ احکام به محکوم علیه یا وکیل یا قائم مقام قانونی او ابلاغ شده باشد.

۳. محکوم له یا وکیل او کتبا از دادگاه تقاضای اجرای حکم را کرده باشند.

۴. در نظر گرفتن مهلت قانونی ده روز برای محکوم علیه جهت به اجرا درآوردن حکم.

 

درپایان

در مقاله ی کلاهبرداری زمینهای قولنامه ای به تفضیل درباره انواع قرارداد برای معاملات و داد و ستد ها صحبت کردیم، در این مقاله سعی کردیم به صورت تخصصی تر درباره مقوله قولنامه، ماهیت، و بار حقوقی آن صحبت کنیم، متوجه شدیم که قولنامه به چه صورتی باید تنظیم شود و چقدر کلمات، در قولنامه و مفاد موجود در آن مهم است و مقبولیت و اعتبارش تا چه حد زیاد است! و نیز درباره مراجع اجراییه و وظایف آنها صحبت کردیم و مراحل صدور اجراییه در دادگاه را برشمردیم، اگر بدنبال  یک مرکز مطمئن با متخصصین مجرب برای مشاوره و گفت و گو در حوزه ی مسائل حقوقی هستید با ما همراه باشید!

 

همواره با شماییم!

شما هموطنان عزیز میتوانید با مراجعه به سایت موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث شیراز و مطالعه مقالات این مرکز سطح دانش خود را در زمینه قوانین، دعاوی، قراردادها و... افزایش دهید و از متخصصین با تجربه این موسسه مشورت و راهنمایی بگیرید.

phone 09170536465