از قدیم رسم بر این بوده که مالک باغ و زمین کشاورزی خود را در قالب اجاره، مزارعه و سایر روش ها در اختیار کشاورز قرار میدهد، زارع پس از آماده کردن زمین
برای زراعت و کاشت درخت آماده میشود. در بسیاری از موارد عرف بین مالک و زارع این گونه است که پس از اتمام قرارداد بین آن ها مالک حقی را به عنوان حق
ریشه به زارع میپردازد.
به حقی میگویند که ناشی از فعالیتهای زارعی باشد. همان حق مالی ست که از طرف مالک به زارع تعلق میگیرد. این حق در قوانین و عرف با الفاظ گوناگون بیان میشود مانند حق تبرزنی، حق گاوبندی، حق نسق و غیره. برای مطالبه حق ریشه خود با وکلای ملکی باتجربه و خبره موسسه داوری و حقوقی در تماس باشید.
مسئلهای ست که هم در قانون و هم در عرف مورد قبول است و تا جایی اهمیت دارد، که در ماده 31 قانون ثبت، تبصره 2 ماده 5 قانون نحوه خرید و فروش ملک اراضی به آن اشاره شده است. حق ریشه فقط به زارعین حق نسق تعلق دارد و در هیچ حالتی به کارگران یا زارعین عادی تعلق ندارد.
در مواردی که زارع و مالک در حین قرارداد با هم بر سر نحوه محاسبه حق زارع به توافق برسند و ملاکی برای آن مشخص کنند، رسیدگی به این نوع پرونده ها در محاکم قضایی راحت خواهد بود؛ اما اگر در حین قرارداد نحوه محاسبه مشخص نشود و مالک و زارع به توافق نرسند، زارع میتواند برای تعیین میزان حق خود به دادگاه محل سکونتش مراجعه نماید.
یکی از ویژگی هایی که حق زارع دارد امکان نقل و انتقال است و میتواند آن را به افراد دیگری بدهد و طی قراردادی آن را بفروشد. این نوع انتقال برای مستأجر وجود ندارد و اختیار قانونی ندارد تا برای دریافت حق زارعانه اقدام کند.
میزان بهای حق ریشه
اگر زارع و مالک به توافق نرسند میزان بهای حق توسط کارشناس خبره تعیین میگردد. عوامل مؤثر در بهای حق نسق عبارتاند از
1. طول مدت زراعت توسط زارع
2. میزان توسعه و آبادانی توسط زارع
3. میزان سرمایهگذاری کشاورز
4. موقعیت و ارزش ملک
پس از به پایان رسیدن قرارداد اگر مالک بخواهد ملک زرعی خودش را از دست زارع خارج کند، میتواند علیه او دعوی تخلیه را مطرح کند. در بعضی موارد حکم به تخلیه زمین نمیدهند و مالک فقط حقوق مالکانه خود را میتواند پس بگیرد. برخی هم حکم به تخلیه زمین با حق زارعانه از طرف مالک میدهند.
به وکیلی که در حوزه دعاوی ملکی تخصص داشته باشد گفته میشود. دعاوی ملکی ارتباط بین اموال غیرمنقول و انسان هاست.
وکیل ملکی در دعاوی خلع ید
اگر ملک مالکی به هر نحوی در تصرف شخص دیگری باشد و مالک راضی به تصرف آن از طرف شخص نباشد میتواند وکیل ملکی گرفته و تقدیم دادخواست به مراجع قضایی درخواست اخراج متصرف را نماید.
اگر بین مالک و مستأجر قراردادی منعقد شود و بعد از اتمام قرارداد مستأجر از تخلیه ملک سرباز زند، وکیل با مراجعه به شورای حل اختلاف با تودیع پول پیش تقاضای صدور دستور تخلیه را میکند. این دستور فوری و غیرقابل اعتراض میباشد.
سرقفلی به معنای وجه و پولی ست که مستأجر برای مالکیت یک مکان تجاری به مالک و موجر پرداخت میکند. با این حال همچنان مالکیت ملک تجاری با موجر و مالک است. برای استفاده از ملک تجاری بین مستأجر و مالک قرارداد نوشته میشود و اجاره بهای آن توسط مستأجر به مالک پرداخته میشود.
به هنگام عقد قرارداد ما بین مالک و مستأجر میزان اجاره بها مشخص میشود. مستأجر باید اول یا آخر هرماه مبلغ مورد نظر را بپردازد. اگر مستأجر به وظیفه خود عمل نکند مالک با گرفتن وکیل و ارائه داد خواست به دادگاه مطالبه اجاره معوقه را میکند.
هزینه وکیل ملکی چقدر است؟
هزینه حق الوکاله وکیل به روند پرونده و ارزش ملک بستگی دارد. با مراجعه به سامانه دادیاب و بر اساس موضوعات هزینه حق الوکاله به صورت واضح مشخص شده است.
در بررسی ویژگی وکیل ملکی باید توجه کرد که سابقه دعاوی مختلف در املاک را داشته باشد. داشتن تجربه در این حوزه بسیار پراهمیت و ضروری ست. با توجه به افزایش قیمت املاک دعاوی مربوط به این حوزه بسیار مهم و پرهزینه است. قالب دعاوی ملکی در دادگاه های عمومی و حقوقی محل ملک، ثبت و رسیدگی میباشد.
دعاوی ملکی از دعاوی حقوقی و کیفری ست که به املاک مربوط میشود. انواع گوناگونی دارد. دسته ای از آنها مربوط به عهد یا عدم انجام تکلیف مقرر شده در قرارداد است. از موارد دیگر میتوان به انجام عمل مجرمانه از طرف یکی نسبت به ملک دیگری اشاره کرد. در بعضی موارد ممکن است انجام معاملات ملکی مسائل مربوط به قانون ثبت نشده باشد.
دعاوی ملکی به 3 دسته حقوقی، کیفری و ثبتی تقسیم میشود.
دعاوی ملکی حقوقی
آن دسته از دعاوی ست که مربوط به املاک میباشد. از جمله موارد در این دسته عبارتاند از:
1. الزام به فک رهن و سند تضمینی
2. تعدیل اجاره بها
3. تنظیم سند برای املاک مربوطه
4. باطل کردن قرارداد برای مواردی که مشکل قراردادی دارند
مربوط به حوزه املاک میشود اما شامل اختلاف ملک همچون تنظیم سند نمیشود. موارد مهم آن عبارتاند از:
1. حمل سند
2. استفاده از سند مجعول
3. خیانت در امانت در خصوص املاک
4. فروش غیرقانونی ملک به یک یا چند نفر
مجموعه ای از دعاوی کیفری و حقوقی ست که به املاک مربوط میشود. مهمترین موارد دعاوی ملکی ثبتی عبارت است از:
1. باطل شدن سند به دلایل مختلف
2. باطل شدن اجرائیه ی ثبتی برای ملک مربوطه
3. توقیف عملیات اجرایی در مراحل کار
4. اجرای ثبت
کلام آخر
حق ریشه اگر با اراده طبیعی مالک زمین باشد، زارع میتواند در زمینش فعالیت داشته باشد. این یکی از روشهای تحقق یابی در حق زارعانه به حساب میآید. به همین دلیل حق زارعانه جزء مسائل تخصصی به حساب میآید. موسسه داوری و حقوقی تحکیم غیاث با وکلای با تجربه و حرفه ای آماده ارائه مشورت در این حوزه میباشد.