همراه گرامی یکی از شایعترین دعاوی دادگاه ها دعاوی تصرف میباشد. به دلیل اهمیت این موضوع موسسه حقوقی تحکیم غیاث مقاله ای درباره انواع دعاوی تصرف فراهم کرده است.
موارد مشابه:
احراز مالکیت در تصرف عدوانی
دعاوی مالکیت و تصرف
دعاوی تصرف عدوانی
دعاوی تصرف
موسسه داوری شیراز
شما میتوانید به این مقاله ها نیز مراجعه کنید:
با توجه به مفاد 158 به بعد قانون آیین دادرسی مدنی، دعاوی تصرف به مواردی که فردی عدواناً و غیرقانونی ملکی را تصرف می کند و یا از استفاده مالک ممانعت می نماید یا برای استفاده مالک ملک مزاحمت ایجاد می کند دعاوی تصرف گفته می شود. در این مقاله به شرح انواع دعاوی تصرف میپردازیم.
در قانون انواع دعاوی تصرف به دسته تقسیم شده اند که در این بخش به بررسی هر یک از موارد میپردازیم.
دعوای تصرف عدوانی
تصرف عدوانی فقط در خصوص مال غیر منقول (یعنی اموال غیر قابل حمل مانند خانه و زمین و... ) موضوعیت دارد بنابراین اگر کسی مال منقول (مثلا اتوموبیل یا موبایل و... )دیگری را متصرف شود نمی توان علیه او دعوای رفع تصرف عدوانی مطرح نمود.
برای مثال شما که در خانه خود زندگی می کنید و سکونت دارید حتی اگر مال، اجاره ای باشد تصرف دارید و متصرف نامیده می شوید. اما تصرف عدوانی در واقع به این معنا است که فردی بدون اجازه و بدون مجوز، ملکی را که در تصرف فردی دیگر بوده از تصرف او خارج می کند و خود، تصرف را ادامه می دهد.
در تصرف عدوانی حقوقی شما باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنید و لازم به ذکر است که نیاز نیست شما مالک ملک باشید و در صورتیکه در تصرف عدوانی کیفری شما الزاماً باید مالک ملک باشید. تفاوت دیگر میان تصرف عدوانی حقوقی و کیفری این است که در تصرف عدوانی کیفری نیاز به احراز سوءنیت می باشد و در تصرف عدوانی حقوقی سوءنیت جزایی شرط نیست.
دعوای ممانعت از حق
طبق ماده 159، دعوای ممانعت از حق عبارت است از : تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد. به عبارت دیگر زمانی است که شخصی مانع از استفاده دیگری از ملک، زمین یا خانه خود میشود.
حق انتفاع:
یعنی حق نفع بردن و حق استفاده از مالی که متعلق به شخص نیست برای مثال ما از ملکی که اجاره کرده ایم حق انتفاع و استفاده داریم.
حق ارتفاق:
یعنی حق کسی که صاحب یک ملک است و به تبع این مالکیت می تواند از ملک دیگر استفاده کند. برای مثال وقتی ما مالک خانه ای هستیم و بخواهیم ماشین خود را پارک کنیم. مجبور میشویم از کنار درب حیاط همسایه آن را عبور بدهیم.
_مقاله دعاوی تصرف
دعاوی مزاحمت
طبق ماده 160، دعوای مزاحمت عبارت است از : دعوایی که صاحب مال غیر منقول، درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را دارد که نسبت به اموال او مزاحم است، بدون اینکه مال او را از تصرف وی خارج کرده باشد.
دعاوی تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق را میتوان هم از طریق دادخواست حقوقی و هم از طریق شکایت کیفری مطرح نمود، البته تحقق هر کدام نکته ها، شرایط و دلایل اثباتی متفاوتی دارند. دعوای تصرف عدوانی جز تصرف غیر مالی محسوب میشود و هزینه دادرسی آن نیز معادل هزینه دادرسی در دعاوی غیرمالی است.
موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث از موسسه های داوری شیراز است که در زمینه های مختلف حقوقی می تواند راهنمای شما باشد.
و در پایان
سپاس که تا پایان مقاله ما را همراهی کردید. در این مقاله به بررسی دعاوی تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت ( ملکی ) پرداختیم حال اگر شما سوال یا مشکلی در زمینه دعاوی تصرف دارید میتوانید با تماس با موسسه داوری و حقوقی تحکیم غیاث که از برترین موسسه های داوری شیراز می باشد از تجارب وکلای مربوطه استفاده کنید.
میتوانید مطالب گفته شده را برای دوستان و همکاران خود منتشر کنید. پیج ما را دنبال کنید و اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.