طلاق عبارتاند از باطل نمودن قید ازدواج مابین زوجین. به عبارتی طلاق قطع رابطهی زناشویی بهحکم دادگاه یا بدون آن می باشد. درصورتیکه درخواست طلاق از دادگاههای خارج از کشور باشد تنفیذ طلاق باید صورت بگیرد. در این مقاله به موضوع طلاق و مهریه و تنفیذ طلاق از زبان وکیل موسسه حقوقی شیراز، تحکیم غیاث، پرداختهشده است.
همانطور که در مقالات پیشین، طلاق انواع آن، آمده است، درصورتیکه زوجین نتوانند با یکدیگر سازش کنند موضوع طلاق مطرح میشود. طلاق تنها روشی است که زوجین دیگر امکان ادامهی زندگی با یکدیگر را نخواهند داشت. متأسفانه آمارها نشان میدهد که طلاق هرساله در حال افزایش است. وقتی مبحث طلاق مطرح میشود، موضوع مهریه نیز به دنبال آن بیان میگردد و طلاق و مهریه تبدیل به معضلی برای زوجین می گردد؛ بنابراین بسیار حائز اهمیت است که این موضوع به بهترین شکل ممکن بین طرفین حل شود.
طلاق در ایران انواعی دارد که بر اساس آن ضوابط خاصی برایشان تعریفشده است؛ اما درصورتیکه زوجین در خارج از کسور بخواهند طلاق بگیرند شرایط و ضوابط آن متفاوت است.
تنفیذ در لغت یعنی تأیید کردن است و تنفیذ طلاق یعنی تأیید طلاق است؛ تنفیذ طلاق موقعی مطرح میشود که زوجین در خارج از ایران بخواهند طلاق خود را ثبت نمایید؛ بنابراین حکم طلاق صادرشده باید توسط دادگاههای ایران تنفیذ یا تأیید شود؛ اما دقیقاً چه شرایطی باید مطرح باشد تا تنفیذ طلاق صورت بگیرد؟ در ادامه به این مباحث پرداختهشده است.
درصورتیکه شرایط لازم برای تنفیذ طلاق وجود نداشته باشد رأی طلاق مورد تأیید قوانین ایران نخواهد بود؛ بنابراین رأی صادره توسط دادگاههای خارجی زمانی مورد تأیید دادگاههای ایرانی است که شرایط زیر را داشته باشد:
صلاحیت دادگاه خارجی به رسیدگی درخواست طلاق
عدم مغایرت قانون کشور خارجی با قوانین ایران
در قوانین گذشته درصورتیکه زوجین در خارج از کشور قصد طلاق داشتند نیازی به تنفیذ طلاق نبود و تنها با مراجعه به دادگاههای آن کشور و طی کردن مراحل طلاق، طلاق صورت میگرفت؛ اما طبق قوانین جدید جمهوری اسلامی ایران کلیه طلاقها زمانی ثبت میشوند که تنفیذ طلاق صورت گرفته باشد و حکم توسط محاکم ایران تأیید شود.
ایرانیان مقیم خارج از کشور جهت ثبت طلاق خود باید درخواست کتبی خود را با ارائهی گواهی اجرای صیغهی طلاق که توسط افراد شایسته و مورد تأیید وزارت امور خارجه و کنسولگری صورت گرفته است، ارسال نمایند. بنابراین توصیه میشود که افراد قبل از هرگونه اقدامی با وکیل خود در ایران مشورت نمایند تا بتوانند در این مسیر از مشکلات احتمالی پیشگیری کنند.
درصورتیکه زوجین با توافق یکدیگر اقدام به طلاق نمایند میتوانند تنها با ارائهی گواهی اجرای صیغهی طلاق که توسط افراد مورد تأیید کنسولگری انجامشده است، طلاق خود را ثبت کنند.
درصورتیکه زن مقیم خارج و همسر وی مقیم ایران یا خارج باشد و با امر طلاق موافق نبوده، میتواند با ارسال وکالت در طلاق برای شخصی در ایران مثلاً گروه وکلای موسسه حقوقی شیراز، تحکیم غیاث، از دادگاه خانواده تقاضای طلاق یکطرفه کنند ولی باید به این نکته توجه کرد که رأی دادگاه خارجی در صورتی در ایران اعتبار دارد و تنفیذ میشود که مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد.
درصورتیکه مرد مقیم خارج از کشور باشد و همسر وی مقیم ایران یا خارج از کشور باشد و با طلاق موافق نباشد. با توجه به این امر که در قانون ایران حق طلاق با مرد است خواه مقیم ایران باشد یا خارج از کشور. زوج میتواند وکالت طلاق خود را به دادگاه محل اقامت زوجه ارسال کند و رأی طلاق به درخواست مرد ثبت شود.
نسخهای از رونوشت حکم دادگاه خارجی
ترجمه رسمی حکم گواهیشده به زبان فارسی
سایر مدارک نظیر مدارک شناسایی، وکالتنامه و ...
نکتهای که حائز اهمیت است این است که طلاق باید در مساجد و مراکز اسلامی در خارج از کشور صورت بگیرد و صیغهی طلاق در حضور دو شاهد جاری شود.
نمونه رأی مبنی بر تنفیذ طلاق واقعشده در خارج
به تاریخ: 14/10/82 کلاسه پرونده: 82/445 شماره دادنامه 82/10/14_2839
مرجع رسیدگی: شعبه 250 دادگاه خانواده تهران
خواهان: شهلا... با وکالت 1- محمدتقی...2-سوسن... به نشانی: مشترک تهران، خ مطهری، ترکمنستان...
خوانده: ساسان...به نشانی ...
خواسته تنفیذ طلاق
گردش کار: خواهان دادرسی به خواسته فوق به طرفیت خوانده بالا تقدیم داشته که پس از ارجاع به این شعبه و ثبت به کلاسه فوق و جری تشریفات قانونی در وقت فوقالعاده/ مقرر دادگاه به تصدی امضاکننده زیر تشکیل است و با توجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام و به شرح زیر مبادرت به صدور رأی مینماید:
رأی دادگاه
در خصوص دادخواست شهلا... با وکالت مع الواسطه آقای محمدتقی... و خانم سوسن... به طرفیت آقای ساسان به خواسته تنفیذ خارج از کشور که وکلای محترم خواهان در بخشی نیز اظهارات خود بیان داشتند بهموجب سند ازدواج شماره 69/4/17-9
صادره از سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در وین عقد ازدواج فیمابین موکلِ و خوانده برقرار گردید و حاصل این ازدواج دو فرزند مشترک بوده و زوجین در محاکم قضایی خارجی از هم جدا شدند. حقوق فرزندان و زوجه مشخص گردید و صیغه طلاق در مجمع نشر معارف اسلامی و عترت دونااشتات جاری شد و لذا تقاضای تنفیذ طلاق راداریم. توجها به محتویات پرونده و مستندات موجود در پرونده و همچنین فتوکپی رأی مصدق ازدواج در سفارت ایران در وین و شواهد و امارات موجود در پرونده و گواهی طلاق شرعی و وکلای محترم نیز تصدیق نمودهاند. دادگاه ضمن تنفیذ حکم صادره از دادگاه دونااشات وین به زوجه یا وکلای قانونی وی اجازه میدهد پس از حضور دریکی از محاضر رسمی طلاق از نوع خلع را با شرایط مقرر در طلاق خارجی ثبت نمایند. حکم صادره پس از ابلاغ ظرف 20 روز قابل واخواهی و سپس قابلتجدید نیز خواهد بود.
کلام آخر
برای ثبت طلاق توافقی در ایران، زوجین باید گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاههای خانواده ارائه دهند. سپس به دفاتر ثبت مراجعه کرده و طلاق خود را ثبت کنند؛ اما طلاق در خارج از کشور همانطور که اشاره شد باید به تأیید دادگاههای ایران برسد و بعد از تأیید طلاق ثبت میشود. طلاق و مهریه از مباحثی هستند که این روزها بسیاری از جوانان را درگیر کرده است. اگر خارج از کشور زندگی میکنید یا دوست و آشنایی دارید که درگیر طلاق هستند؛ میتوانید موسسه داوری و حقوقی شیراز، تحکیم غیاث، را به آنها معرفی کنید تا در زمینه ی تنفیذ طلاق اطلاعات لازم را در اختیارشان قرار دهیم.