گاهی انسان از سر عصبانیت و خشم و گاهی از سر دشمنی و غضب، باعث قتل فردی خواهد شد. طبق قانون، قتل، به دو نوع قتل عمد و قتل غیرعمد تقسیم خواهد شد. که در این مقاله از موسسه حقوقی تحکیم غیاث به تشریح مجازات قتل ها، اعم از مجزات قتل عمد و غیرعمد پرداخته ایم.
این نوع قتل زمانی اتفاق می افتد که فرد، عمداً حق حیات شخص دیگری را بگیرد. زمانی میتوان حق حیات فردی را از او گرفت که قانون و شرع حکم کرده باشد در غیر اینصورت این عمل مجازات خواهد داشت.
اگر قاتل قصد کشتن شخصی را نداشته باشد اما عمل کشنده انجام دهد مرتکب قتل عمد شده است.
اگر فرد قصد قتل دیگری را نداشته و عمل کشنده نیز انجام ندهد اما شخص به دلیل ناتوانی و پیری یا کودکی یا بیماری بر اثر عمل قاتل فوت کند به قتل عمد محکوم میشود.
اگر اولیای دم قاتل را نبخشند و تقاضای قصاص داشته باشند طبق ماده 381 قانون مجازات اسلامی، فرد قصاص خواهد شد. اگر قاتل شاکی نداشته باشد یا اولیای دم در ازای قصاص دیه دریافت کنند، مجازات او طبق قانون حبس از 3 تا 10 سال خواهد بود. خانواده مقتول میتوانند به ازای قصاص دیه دریافت کنند. طبق ماده 220 قانون مجازات اسلامی اگر جد پدری یا پدر مرتکب قتل فرزند خود شود به تعزیر و پرداخت دیه به ورثه ی مقتول محکوم میشود.
طبق ماده 145 قانون مجازات اسلامی قتل غیرعمد به دلیل سهل انگاری یا عدم رعایت قوانین یا نبود مهارت رخ میدهد. این نوع قتل به قتل خطای محض و قتل شبه عمد تقسیم میشود که مجازات و تعریف هر کدام متفاوت است.
همانطور که در ماده 291 قانون مجازات گفته شده است قتل شبه عمد در سه حالت زیر رخ میدهد:
برای قتل شبه عمد مجازات پرداخت دیه در نظر گرفته شده است. پرداخت دیه درصورتی که اولیای دم درخواست کنند باید به آنها پرداخت شود. علاوه بر دیه، قاتل به حبس نیز محکوم میشود. طبق ماده 714 قانون مجازات اگر فرد در اثر عدم رعایت قوانین رانندگی یا بی توجهی و سهل انگاری در رانندگی مرتکب قتل شود به 6 ماه تا 3 سال حبس و پرداخت دیه محکوم خواهد شد.
طبق ماده 292 قانون مجازات اسلامی قتل خطای محض شامل موارد زیر میباشد:
زمانی که قتل در بیهوشی یا در حالت خواب انجام شود قتل خطای محض رخ داده است.
زمانی که قاتل کودک یا دیوتنه باشد عمل قتل خطای محض مطرح میشود.
زمانی که قاتل قصد عمل انجام شده و قصد قتل را نداشته باشد اما قتل انجام دهد عمل خطای محض رخ داده است.
در این حالت اگر قتل توسط کودک انجام شده باشد طبق قانون اقدامات تربیتی و تامینی برای وی انجام خواهد شد. اگر قاتل دیوانه باشد وی را در محل مناسب نگهدار میکنند تا به حالت عادی خود بازگردد.
هر زمان چند نفر بصورت مشترک موجب قتل فردی شوند همه آنها قصاص خواهند شد. همچنین میزان یه بین افراد تقسیم خواهند شد. ولی دم میتواند بعضی از قاتلان را قصاص کند و بعضی دیگر را در ازای گرفتن دیه قصاص نکند. هر زمان دو یا چند نفر برکسی جراحت وارد کنند به صورتی که موجب قتل وی شود هرچند کهدر زمان های متفاوت این عمل را انجام داده باشند همگی آنها قاتل محسوب میشوند و طبق قانون مجازات میشوند.
نکته: زمانی که فردی فرد دیگر را مجروح کند بصورتی که رمقی برای حیات او باقی نگذارد و فرد دوم به زندگی او پایان دهد فرد دوم به پرداخت دیه و فرد اول به اعدام محکوم خواهد شد.
کلام آخر
قتل به هر صورت عمد و غیرعمد مجازات سنگینی برای افراد به دنبال خواهد داشت. در این مقاله شما را با قوانین کیفری مربوط به مجازات قتل، اعم از مجازات قتل عمد و قتل غیرعمد آشنا کردیم. اگر با این نمونه مسائل حقوقی و کیفری درگیر شده اید برای دریافت مشاوره حقوقی با موسسه حقوقی تحکیم غیاث تماس بگیرید. وکلای ما با داشتن سالها تجربه و تخصص در تمامی زمینه های حقوقی میتوانند راهنمای خوبی برای شما باشند.
مقالات بیشتر: