یکی از مسائل مهم امروز جامعهی ما، مسئلهی طلاق و مهریه است، ما در وبسایت موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث با گرفتن مشاوره از بهترین وکیل شیراز سعی در سادهسازی مباحث حقوقی برای افراد عادی داریم، چراکه افراد با دانستن حقوق خود کمتر درگیر اختلافات قانونی میشوند. شما میتوانید در قسمت دعاوی خانواده به انواع موضوعات پیرامون طلاق و مهریه دسترسی پیدا کنید.
زمانی که زوجین دچار ناسازگاری میشوند و باوجود تلاش برای حفظ رابطهی زناشویی، همچنان چارهای جز جدایی نمییابند، برای طلاق اقدام میکنند. طلاق میتواند از طرف مرد، زن و یا هر دو طرف و به صورت توافقی صورت گیرد.
مهریه مالی است که زوجین پیش از امضای قرارداد ازدواج بر سر میزان آن توافق کرده و هر زمان که زن آن را طلب کند مرد موظف به پرداخت میشود.
جاری شدن صیغه طلاق مستلزم رعایت تشریفاتی است که در صورت بیاعتنایی، طلاق باطل محسوب میشود.
1. برای صحت طلاق حتماً باید صیغه طلاق میان زن و مرد خوانده شود.
2. زن نباید در شرایط جسمی قاعدگی قرار داشته باشد و از آخرین قاعدگی او تا زمان اجرای صیغه هیچ رابطه جنسی بین زوجین نباید صورت گرفته باشد.
3. حین جاری شدن صیغه طلاق، باید دو مرد عادل و عاقل حضورداشته باشند.
اگرچه خواندن صیغه طلاق بدون اجازه از دادگاه جرم و دارای مجازات هست، اما این مسئله موجب ابطال طلاق نمیشود و این طلاق شرعاً صحیح است. نکتهی بسیار مهم این است که بعد از اجرای صیغه طلاق، وقوع آن باید حتماً در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق ثبت شود و در صورت سهلانگاری دارای پیگرد قانونی و مشمول مجازات خواهید شد.
اولین نکته این است که ثبت طلاق و ازدواج وظیفهی مرد است و با سهلانگاری مجازات شامل حال زوج میشود و مجازاتی برای زوجه در نظر گرفته نشده است. این مجازات عبارت است از جزای نقدی درجه پنج که معادل 80 الی 180 میلیون ریال و حبس تعزیری درجه هفت یعنی از 90 روز تا 6 ماه حبس.
انکار طلاق
برای اینکه این موضوع برایتان شفافتر شود با یک مثال شروع میکنیم. فرض بگیرید فردی به دادگاه مراجعه کرده و ادعا میکند همسر خود را طلاق داده و حتی مهریه او را نیز پرداخت کرده است اما زوجه این گفته مبنی بر طلاق و مهریه را نمیپذیرد و میگوید که حتی در چند سال اخیر در خانهی مرد از مادر پیرش مراقبت میکرده. این فقط یک نمونه از ده ها مورد ممکن الوقوع میباشد. حالا که متوجه شدید انکار طلاق به چه صورت است، به این مسئله میپردازیم که چگونه باید وقوع طلاق را اثبات کرد؟
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، اولین و مهمترین مدرک برای اثبات ادعا، داشتن سند رسمی از دفتر ازدواج و طلاقی است که زوج موظف بوده بهمحض اجرای صیغه طلاق به آنجا مراجعه کرده و طلاق خود را ثبت رسمی کند.
نداشتن گواهی دفاتر رسمی دلیل بر سهلانگاری مرد است که دارای مجازات میباشد.
در صورت نداشتن سند رسمی طلاق چگونه وقوع آن را اثبات کنیم؟
در این صورت، شاهدین طلاق باید به دادگاه رجوع کرده و شهادت خود را مبنی بر آنچه دیده و شنیدهاند ثبت کنند. شاهد باید در محل اجرای خطبه طلاق حضورداشته و آن را بهصورت کامل شنیده باشد.
مواد قانونی قابل استناد در طلاق
1. مطابق ماده 1119 قانون مدنی، طرفین عقد میتوانند شرایط خاص خود را به عقدنامه اضافه کنند برای مثال این شرط در نظر گرفته شود که در صورت ازدواج دوم مرد، زن اول حق طلاق دارد.
2. در ماده 1129 قانون مدنی اینطور آمده که اگر مرد از پرداخت خرجی عاجز باشد یا خودخواسته سرپیچی کند و امکان اجرای حکم الزام مرد به پرداخت نفقه جود نداشته باشد، حاکم زوج را اجبار به جدایی میکند.
3. طبق ماده 1130 قانون مدنی درصورتیکه مرد به مدت 6 ماه تا یک سال متوالی بدون هیچ دلیلی ناپدید شود زن میتواند درخواست طلاق دهد.
4. طبق ماده 1130 مدنی اعتیاد زوج به مواد مخدر یا مشروبات الکلی و مقاومت او در برابر ترک اعتیاد نیز اجازه جدایی را به زن میدهد
5. همچنین محکومیت مرد به حبس بیشتر از پنج سال، ضرب و شتم زوجه توسط زوج، ابتلای مرد به بیماریهای روانی غیرقابل درمان یا هرگونه بیماری غیرقابل درمان دیگری که موجب مختل شدن زندگی مشترک شود نیز از موارد قابل استناد برای جدایی هستند.
پاسخ به سؤالات شما در یک جمله
1. مدارک موردنیاز برای اثبات وقوع طلاق چیست؟
سند رسمی طلاق و شهادت دو مرد عادل که در زمان اجرای صیغه طلاق حضورداشتهاند.
2. مجازات عدم ثبت طلاق در دفاتر اسناد رسمی چیست؟
مجازات مالی بین هشتاد الهی صد و هشتاد میلیون ریال و حبس بین سه تا شش ماه
3. چگونه باید وقوع طلاق را اثبات کرد؟
با ارائه مدارکی که در بالا به آنها اشارهشده به دادگاه قاضی رأی عادلانه را صادر خواهد کرد.
کلام آخر
در صورت نیاز به مشاوره در خصوص طلاق و مهریه میتوانید با موسسه حقوقی و داوری تحکیم غیاث تماس گرفته و از همراهی بهترین وکیل شیراز استفاده نمایید.