ربا و نزول قبل از میلاد مسیح وجود داشته و با رواج پول، گسترش بیشتری پیدا کرده است. . ربا عامل اصلی ایجاد فاصله طبقاتی در جامعه است. موسسه داوری تحکیم غیاث با بهترین وکلا آماده ارائه مشاوره در خصوص پرونده های رباخواری است.
ربا یکی از گناهان کبیره و به زیادتر از اصل مال گرفتن گفته می شود. اگر بانک پولی را به عنوان وام به شخصی دهد و مبلغ بیشتر از آن را دریافت کند، مصداق بارز ربا بوده و سود آن حرام است.
رباخواری یکی از اعمال نامشروع در دین اسلام است. توافق بین ربا دهنده و ربا گیرنده و کسی که واسطه معامله است باطل دانسته می شود. مجازات رباخواری حبس بین شش ماه تا سه سال همراه با 74 ضربه شلاق است. مرتکبین ربا اعم از ربا دهنده، ربا گیرنده و واسطه گر هم شامل این جرم می شوند و معادل ربا جریمه نقدی می شوند.
ربا معمولا به صورت چک یا سفته صورت میگیرد. به لحاظ اصطلاحی سه نوع ربا جاهلی، قرضی و معاملی وجود دارد که به هریک از آن ها میپردازیم.
1. ربا جاهلی: بدین معناست که به تأدیه دینش مهلت داده شده و در مقابل مهلتش از او بیشتر گرفته شود.
2. ربا قرضی: فرد برای تأمین نیاز مالی جهت انجام کار شخصی یا سرمایه گذاری مبلغی را قرض میکند و متعهد میشود بیشتر از آن را برگرداند.
3. ربا معاملی: به معنای معامله دو کالا هم وزن یا هم پیمانه (مثل گندم) به همراه فزونی یکی از آن ها.
ربا بین 4 دسته از افراد جرم محسوب نمی شود و مجازات ندارد که شامل موارد زیر است:
1. بین زن و شوهر
2. پدر و فرزند
3. بین مسلمان از کافر
4. ربا بین ارباب و بنده
معامله ای که شخصی از دیگران پول گرفته و باعث متضرر شدن اقتصاد و قدرت مالی می شود. از سوی دیگر افزایش حرص و خودبینی را به همراه دارد.
اصل فعالیت بانک ها بر تجهیز منابع و تخصیص منابع است. ماهیت فعالیت بانکهای ربوی این است که منابع را از طریق دریافت سپرده مردم جمعآوری و جذب میکنند. بانک ها این تسهیلات را با یک سود مشخص شده به دیگران میدهند. این مبلغ قرض است و اضافه آن ربا می باشد.
برای پرونده های ربا ابتدا باید طرح شکایت مطرح شود. شاکی باید دادخواست تنظیم کند سپس از طریق دادسرای عمومی به شکایت رسیدگی می شود. فرد شاکی باید مدارک لازم را ارائه دهد سپس شهود و افرادی که مطلع هستند را به دادسرا معرفی کند. تنظیم شکایت با ارائه مدارک لازم به دادسرای عمومی محل وقوع جرم انجام می شود.
زمانی که یک نفر برعلیه شخص رباخوار شکایت می کند خود شخص هم مجرم است. در صورت اثبات رباخواری از سوی قانون به علت پرداخت وجه محکوم شناخته می شود. به همین دلیل فرد رباخوار آمادگی را دارد تا در صورت شکایت علیه او دفاعیات محکمی را ارائه دهد. داشتن یک وکیل باتجریه در پرونده های رباخواری از اقدامات مهم قبل از شکایت رباخوار علیه شاکی ست.
نزول چیست؟
پولی ست که کسی به شما می دهد و مبلغ بیشتر از آن را پس میگیرد. در دین اسلام گرفتن و دادن این پول حرام بوده و جزء گناهان کبیره محسوب میشود. متاسفانه این پول به عنوان وام کم بهره نام برده می شود.
انواع نزول
نزول دین نزد خود مدیون
نزول دین نزد شخص ثالث
نزول اسناد صوری
نزول دین نزد خود مدیون چیست؟
اگر شخصی کالایی را در ازای سفته یا چک بفروشد و قبل از موعد چک یا سفته نیازمند پول باشد، می تواند به همان شخص مراجعه کند و با پول کمتری آن را معاوضه کند. از دیدگاه فقها این نوع نزول موردی ندارد و حلال است.
نزول دین نزد شخص ثالث چیست؟
اگر فرد خریدار دادن پول نقد کمتر را به ازای چک قبول نکند فروشنده مجبور می شود به شخص دیگری مراجعه کند مسئله فرق دارد. این نوع نزول در بین فقها اختلاف نظر دارد ولی اکثریت آن را حلال میدانند.
نزول اسناد صوری چیست؟
اگر فرد چک یا سفته چند ماهه صادر کند، اما معاله ای صورت نگیرد و آن را در اختیار فرد دیگری قرار دهد نزول صوری می گویند. این نوع نزول کاملا حرام میباشد و با ربا فرقی ندارد.
فرق ربا و نزول چیست؟
نزول به معنای کم ارزش کردن پول و ممکن است شامل ربا باشد و نباشد؛ اما ربا معامله دو کالای هم جنس که یکی از دیگری بیشتر باشد. در اسلام ربا حرام و جنگ با خداست.
دلایل نهی نزول
یکی از دلایل نهی نزول کاهش فعالیت تجاری، فساد و کاهش مال است. در واقع نزول و رباخواری باعث کم شدن معاملات اقتصادی می شود.
درصد پول نزول در بازار
بسیاری از نزول دهنده ها به بهانه ارائه تسهیلات اقدام به دادن پول هایی به شهروندان می کنند. نکته جالب این است گاهی سود این نزول به بیش از %40 مبلغ وام در سال می رسد.
نزول پول در شرایط بحرانی
اگر اموالی ندارید که به طلبکاران پرداخت کنید موظف به پرداخت دین خود از هر راهی نیستید. طلب کار حق ندارد شما را برای پرداخت پول تحت فشار قرار دهد. در صورتی که طلبکار این مسئله را قبول نکند و اگر بتوانید شکست مالی خود را اثبات کنید، دادگاه به شما فرصت می دهد تا بدهی خود را پرداخت کنید.
حرف آخر
ربا و نزول حرام است و حکم جنگ با خدا را دارد. از نظر اسلام اگر در ربا و نزول اتفاق خاصی نیفتد یا حدود شرعی رعایت شود حلال است. برای آشنایی با پرونده های رباخواری و نزول با مشاورین ما در موسسه داوری تحکیم غیاث در تماس باشید.